Voitto2

Voitonjuhlat pitkän kaavan kautta – suomalaisella golfilla yksi historian menestyksellisimmistä päivistä

Suomalaisvoittaja ja kolme suomalaista viiden kärjessä. Tällaista ilotulitusta ei Challenge Tourilla ja miesten kotimaisessa kilpagolfissa aiemmin ole ainakaan kotimaan kamaralla koettu. Jotain vastaavaa on nähty vain Talissa 2008, jolloin Minea Blomqvist ja Ursula Wikström ottivat kaksoisvoiton Ladies European Tourilla.

Kim Koivu (70-65-66-66, -21) nousi uusinnan kautta tulleella voitolla jo kiertueen pistelistan neljänneksi ohi Vierumäellä viidettä tilaa jakaneen Kalle Samoojan (66-71-67-69, -15). Turkulainen jatkaa viidennellä sijalla. Suomalainen golf kulkee vahvassa myötätuulessa.

Koivu ei katsellut taakseen eikä vilkuillut sivuilleen matkalla Kiinan huhtikuisen osakilpailun voittoon. Kahden kierroksen jälkeen saavutettu johto piti loppuun asti.

Sama päämäärätietoisuus leimasi sunnuntain päätöskierrosta Vierumäellä. Heti alkuun kolmen birdien putki, jolla otettiin etumatkaa muihin. 

”Kun olen pelannut voitosta, olen yleensä myös voittanut”, itseluottamusta uhkuva voittaja totesi medialle palkintojenjaon jälkeen.

Vauhti vain kiihtyi ulosmenon keskivaiheilla ennen kuin sade alkoi sotkea kuvioita. Vaikeamman jakson lopuksi Skotlannin Robert MacIntyre nousi rinnalle ja lopulta 14. reiällä ohi Koivun sorruttua kolmeen puttiin.

Birdie 17. reiällä vei Koivun uudelleen tasoihin MacIntyren kanssa, ja kun molemmat tekivät päätösreiälle par’in, edessä oli uusinta.

Ratkaisu nähtiin heti 18. reikää ensimmäistä kertaa uudelleen pelattaessa. Koivun birdie tuli noin neljästä metristä griinibunkkerin kautta.

”Hieno taistelu. Robert laittoi painetta koko ajan. Upeaa voittaa kotiyleisön edessä”, Koivu sanaili voittopuheessaan.

Vierumäeltä Koivu suuntaa Ruotsiin, jossa ensi viikonloppuna on vuorossa Nordea Masters, European Tourin osakilpailu.

”Nyt voi nauttia vapauttavasta fiiliksestä, kun paikka päätourille on käytännössä varma. Voi jo miettiä tulevan kauden suunnitelmia.”

Pitemmän tähtäimen suunnitelmissa on paikka PGA Tourilla, maailman valovoimaisimmalla kiertueella.

”Pääkiertueilla menestyminen vaatii kuitenkin vielä kehittymistä pelaajana. Se on pitkä prosessi. Tekniikka alkaa jo olla kunnossa. Täällä keskityimme valmentaja David Da Silvan kanssa muun muassa pituuskontrolliin. Haimme tarkkoja mittoja otekorkeutta ja svingin laajuutta muuttamalla.”

Antti Ahokas pelasi toiseksi parhaana suomalaisena neljänneksi tasaisella esityksellä (69-67-66-70, -16). Se tiesi harppausta kiertueen rankingissä jo 66. tilalle. Ura on nousemassa uudelleen siivilleen.

Kalle Samooja ei saanut itsestään irti sitä, mitä lähti sunnuntaina hakemaan.

”Heikoimpia kierroksia lyönnillisesti pitkään aikaan. Tulokseen on oltava tyytyväinen.”

Parhaan amatöörin palkinto meni 12. sijaa jakaneelle Italian Lorenzo Scaliselle. 23-vuotias college-tien kulkenut nuorukainen on siirtymässä ammattilaiseksi syyskuun alkupuolella.

Uusinta on ratkennut ja voittoa juhlitaan sampanjasateessa.

Myös Vierumäki voitti

Kilpailuviikko oli suomalaismenestys myös vierumäkeläisittäin. Pelaajat olivat tyytyväisiä, samoin kilpailuorganisaatio. Kentänhoitotiimillekin tuli kiitosta lähes kaikista mahdollisista suunnista. 

Myös kilpailusihteeri oli vaikuttunut.

”Olen urallani ehtinyt nähdä monenlaista. Vierumäellä koettu on aivan huippua.”