Hakon Petri Aaltonen (vas.), Vierumäen Jan Ruoho Ja Yamahan Ismo Pohjonen Löysivät Yhteisen Sävelen.

Vierumäki valitsi Yamahat

Vierumäki uusii golfautonsa. Tällä kaudella käytössä on 19, ensi vuoden keväällä jo 40 Yamahaa.

Yamahan moottoriajoneuvoihin on totuttu luottamaan maalla ja vesillä, kadulla ja maastossa. Golfkentilläkin Yamahan golfautot ovat tällä vuosituhannella tulleet jatkuvasti tutummaksi näyksi, vaikka läpimurto on Suomessa vielä antanut odottaa itseään.

Nyt se on tapahtumassa. Yamahan golf- ja hyötyajoneuvojen jälleenmyyjänä on viime syksynä aloittanut Toro-tuotteistaan jo hyvin tunnettu Hako Ground & Garden, jonka asiakkaisiin suuri osa kotimaisista kentistä valmiiksi kuuluu. Kontaktit ja luottamus ovat olemassa.

Keihäänkärjeksi Yamahan ja Hakon nopeasti vauhtiin päässeelle yhteistyölle saatiin Vierumäki, jonka kanssa on solmittu vuoteen 2024 ulottuva kumppanuussopimus. Toukokuussa Vierumäelle luovutettiin ensimmäiset 19 golfautoa yhteensä 40 auton toimituksesta. Loput otetaan käyttöön vuoden 2019 keväällä.

Markkinajohtajaksi?

Ismo Pohjonen Yamahalta on tyytyväinen tuloksellisissa merkeissä käynnistyneeseen yhteistyöhön. Avaimet markkinaosuuden huomattavalle kasvulle ovat olemassa.

”Yamahan golfautoja on ollut Suomessa tarjolla ennenkin, mutta Hakon verkostojen avulla kytkin on nyt nousemassa aivan uudella tavalla. Kumppanuus Vierumäen kanssa tarjoaa meille puolestaan arvokasta näkyvyyttä ja kosketuspintaa aktiivista vapaa-aikaa viettäviin suomalaisiin. Suuri osa Vierumäelle suuntaavista on meille potentiaalista asiakaskuntaa.”

Petri Aaltonen Hakolta kertoo, että golfautojen kokonaismarkkinat ovat Suomessa olleet 100–150 ajoneuvon luokkaa. 

”Valtaosa autoista on löytänyt tiensä golfkentille, mutta meillä on tavoitteena lisätä myyntiä muissakin asiakasryhmissä ja etsiä golfautoille täysin uusia käyttöympäristöjä.”

Siemen on hyvää vauhtia itämässä.

”Yamahan golfautot ovat ehtineet saavuttaa hyvän maineen. Kiinnostusta on ollut mukavasti. En näe mitään esteitä sille, että Yamaha saavuttaa golfautoissa sellaisen 60–65 prosentin markkinaosuuden, joka meillä kentänhoitopuolelle on jo Torolla. Mutta ei se tietenkään tapahdu hetkessä.”

Aaltonen kiittelee Yamahan sähköautojen laatua ja kestävyyttä sekä edistyksellistä tekniikkaa. Ladattavuus ja kapasiteetti ovat huippuluokkaa. Asiakkaan on Aaltosen mukaan kuitenkin hankintoja tehdessään hyvä pohtia myös kokonaispalvelua ja sen joustavuutta. Siinä hän lupaa Hakon olevan vahvoilla.

”Sopimus voi olla vaikkapa sellainen, että kenttäyhtiö maksaa vuokraa ainoastaan golfautojen käyttökuukausien ajalta. Paketteihin voidaan kytkeä myös huollot, vakuutukset ja jatkettu takuu koko sopimuskauden ajaksi.”

Laadun lisäksi myös määrä on tärkeä

Vierumäen golftoiminnoista vastaavalle Jan Ruoholle laadukas, toimintavarma ja helposti huollettava golfautojen laivasto on tärkeä palanen golfkenttien arjessa ja sen pyörittämisessä.

”Erityisesti erilaisissa tapahtumissa golfautojen rooli korostuu. Useimmilla kotimaisilla kentillä tilanne taitaa olla se, että autoja on usein liian vähän kysyntään nähden. Ajat ovat muuttuneet nopeasti. Vierumäellä oli neljä golfautoa, kun aloitin täällä reilut kymmenen vuotta sitten.”

Yamaha-yhteistyö tuo Vierumäelle myös Buster-veneen yhdeksi Vierumäki Finnish Challengen ja sen yhteydessä pelattavan pro-am-kilpailun hole in one -palkinnoista. Lisäksi Yamaha ja Hako järjestävät Vierumäellä vuosittain asiakastapahtumia. Ensimmäisenä on vuorossa elokuun lopulla pelattava yhteinen golfkilpailu.

Kuva: Hakon Petri Aaltonen (vas.), Vierumäen Jan Ruoho ja general manager Ismo Pohjonen Yamaha Motor Europe N.V.:n Suomen sivuliikkeestä löysivät yhteisen sävelen.