Parkkonen

Golf palvelee Vierumäkeä, Vierumäki Heinolaa, Heinola Lahden seutua

Urheilumatkailu voi olla tärkeä vetovoima- ja elinvoimatekijä. Lahden seutu on siitä hyvä esimerkki.

Heinola oli vuonna 2018 Suomen aurinkoisin paikkakunta. Paistetta on saatu muutenkin. Jyrängön koulu voitti äskettäin Euroopan komission liikuntapalkinnon, ja Vierumäen tulevaisuus näyttää valoisalta omistusjärjestelyjen jälkeen.

Kaupunginjohtaja Jari Parkkosella eivät sormet tahdo riittää, kun hän pääsee luettelemaan Heinolan vahvuuksia.

”Tärkeintä on, että olemme helppojen ja joustavien yhteyksien äärellä ja että meiltä löytyy monipuolista osaamista. Sitä kautta meille tulee yrityksiä ja työpaikkoja. Pystymme tarjoamaan laadukkaita ja monipuolisia asumisen vaihtoehtoja niille, jotka eivät halua asettua suurimpiin kasvukeskuksiin. Asukastyytyväisyys on hyvällä mallilla hyvässä kunnossa olevien peruspalvelujen ansiota.”

Parkkonen nostaa vahvuuksista esiin myös runsaat vapaa-ajan palvelut ja vahvan taidekentän.

”Museot esimerkiksi ovat hyvä syy tulla Heinolaan kauempaakin.”

Matkailuelinkeinon merkitys kasvussa

Nimenomaan matkailu on rakennemuutoksen jäljiltä yksi Heinolan elinkeinoelämän tämän hetken keskeisistä kasvualueista kasvavan kiertotalouskokonaisuuden lisäksi.

”Lentokentältä meille on matkaa reilu tunti. Ollaan hetkessä Järvi-Suomen reunalla, maisemissa joissa vilja-Suomi ja metsä-Suomi kohtaavat. Se tietää hyvää ja puhdasta ruokaa sekä hyviä edellytyksiä metsien monipuoliselle hyödyntämiselle. Monet järvet tarjoavat runsaasti mahdollisuuksia virkistäytymiseen ja elämysten metsästämiseen.”

Majoitusvuorokausia Heinolalle kertyy yhtä paljon kuin Lahdelle.

”Se on ennen kaikkea Vierumäen ansiota. Vierumäen merkitys on suuri myös niissä suuren mittakaavan matkailuhankkeissa, joita talvimatkailu edellä tehdään esimerkiksi Kiinan suuntaan.”

Vierumäestä puhuessaan Parkkonen nostaa esiin kolme kärkeä.

”Jääkiekko on tietysti yksi kolmesta, ja golf on sille vahva kumppani. Kolmas tärkeä pyörä on palvelutarjonnan monipuolisuus. Siinä suhteessa Vierumäki on aivan omaa luokkaansa.”

Vierumäen tapahtumia, elokuun Vierumäki Finnish Challenge mukaan luettuna, Heinolan kaupunki haluaa luonnollisesti käyttää hyväkseen. Se on yksi tapa olla esillä.

”Olisimme hulluja, jos jättäisimme tilaisuuden käyttämättä. Yritämme omalta osaltamme auttaa ja olemme valmiita sitoutumaan tiettyihin juttuihin, mutta suora taloudellinen panoksemme ei yleensä ole kovinkaan suuri. On luontevaa, että liiketoimintaa pyörittävä taho kantaa myös riskin. Apua voi tulla esimerkiksi sellaisen suosituskirjeen muodossa, jollaisen juuri lähetin yhdelle kansainväliselle toimijalle.”

Matkailuyhteistyötä Heinola tekee Lahti Regionin puitteissa.

”Matkailun tavoitteelliseen kehittämiseen tarvitaan leveämmät hartiat, varsinkin kansainvälisille markkinoille tähyttäessä.”

Urheilumatkailu nousemassa ansaitsemaansa arvoon

Lahti Regionin toimitusjohtaja Raija Forsman näkee urheilumatkailussa paljon toistaiseksi hyödyntämättä jäänyttä potentiaalia.

”Urheilumatkailun merkitys on Suomessa vasta alettu ymmärtää. Erilaiset tapahtumat ja liikunnalliset aktiviteetit tuovat Päijät-Hämeeseen jo nyt runsaasti pitkään viipyviä matkailijoita. Esimerkiksi Ironman-kilpailun osallistujat viipyvät Lahden suunnalla jopa noin viikon ja tuovat mukanaan myös muita perheenjäseniä.”

Vierumäellä toimivan Suomen Urheiluopiston lailla myös Liikuntakeskus Pajulahti houkuttelee alueelle runsaasti tulijoita, antaa motiivin lähteä liikkeelle.

”Aluetaloudellinen vaikuttavuus kertyy matkailutuloina seudulle. Lisäbonuksena saadaan parhaassa tapauksessa arvokasta kansainvälistä näkyvyyttä.”

Golfin Vierumäki Finnish Challenge ja kesäkuun alussa Messilässä pelattava Ladies Finnish Open ovat Forsmanin mielestä hyviä esimerkkejä matkailua palvelevista tapahtumista.

”Olin itse seuraamassa Messilän kilpailua viime vuonna. Se oli monessa mielessä kaunis ja lämmintunnelmainen tapahtuma. Golf on fiksu laji seurata.”

Kuva: Jari Parkkosen työhuoneesta löytyy Heinolan kaupunkikuvaa esittävä maisemataulu.