Darius Van Driel

Van Driel lomalta kärkipaikalle

Hollannin 30-vuotias Darius van Driel otti lentävän lähdön ja johtaa Vierumäki Finnish Challengea ensimmäisen päivän jälkeen kolmella lyönnillä. Tulos 63 (-9) on uusi virallinen kenttäennätys.

Van Driel voitti Challenge Tourin Euram Bank Openin kaudella 2018. Tänä keväänä hän oli Turkin osakilpailussa kolmas ja ylsi kesäkuussa European Tourin ohjelmaan kuuluvassa Belgian Knockoutissa finaaliin asti. Heinäkuisessa Slovakia Challengessa van Driel lähti päätöspäivään johtoasemassa, mutta hiipui jaetulle kahdeksannelle tilalle.

”Olen pelannut koko kauden hyvää golfia”, van Driel sanoi.

Vierumäeltä van Drielilta on kaksijakoisia kokemuksia. Vuonna 2016 hän oli jakamassa toista sijaa, mutta sen jälkeen kilpailu on jäänyt kahdesti kahteen kierrokseen.

”Kenttä on jatkuvasti mennyt parempaan suuntaan. Tänäänkin pallot rullasivat viheriöillä todella hyvin ja tasaisesti.”

Odotukset eivät olleet korkealla koleassa aamussa Ibizan lämmössä vietetyn loman jälkeen. Golfloma oli tarpeen pitkän kilpailuputken jälkeen.

”Saavuin Vierumäelle myöhään enkä päässyt lainkaan pelaamaan harjoituskierrosta. Driving rangella ajattelin, että 72 olisi tänään hyvä tulos.”

Ensimmäisen reiän bogey ei paljoa lupaillut. Lopulta korttiin merkittiin yhdeksän birdieä ja yksi eagle kahden bogin lisäksi.

”Onnistuin upottamaan muutamia hyviä putteja ja lyömään useita lähestymisiä lyhyen putin päähän.”

Salminen korkeimmalla suomalaisista

Suomalaisista Mikael Salminen aloitti kilpailun räväkämmin jaetulla kymmenennellä sijallaan. 68 lyönnin kierrosta hän luonnehti maksimaaliseksi suoritukseksi kenttätapahtumiin nähden. 

Salminen on kansallisen Finnish Tourin kestomenestyjä. Kauden 2017 ranking-ykkösenä hän pääsi viime kaudella pelaamaan kahdeksan Challenge Tourin osakilpailua Suomen PGA:n ja Vierumäen välisen sopimuksen turvin. Paikka haastajakiertueella ei kuitenkaan vielä vakiintunut.

Vierumäen kilpailu on Salmiselle kauden toinen mahdollisuus Challenge Tourilla. Heinäkuisesta Euram Bank Openista tulokseksi tuli jaettu 14. sija. Tällä viikolla näyttää jälleen hyvältä.

”Kausi on ollut sekoitus opettamista ja kilpailemista. Loppukauden suunnitelmat riippuvat monesta seikasta. Sijoitus top kymppiin toisi aina uuden mahdollisuuden. Kaikkien Golfliiton hallinnoimien kutsujen kohtaloakaan ei vielä ole päätetty.”

Kentän kuntoa Salminen kiitteli, mutta piti olosuhteita myös haastavina. Hyviä päätöksiä tarvitaan, jotta pallo saadaan pysähtymään jatkon kannalta otollisille sijoille.

Siirtosäännöstä luopumista Salminen piti ilahduttavana.

”Se on aina plussaa.”

Oliver Lindell oli tyytyväinen esitykseensä kentällä, vaikka tulos olisi helposti voinut olla muutaman lyönnin parempikin. 70 lyönnin avaus oli alhaisempi kuin Lindellillä Vierumäellä kertaakaan aikaisemmin. Siitä on hyvä jatkaa kohti viikonloppua.

Roope Kakon lähtöä kilpailuun varjosti äskettäin uudelleen äitynyt niveltulehdus.

”Aikamoista taistelua oli, kuten saattoi odottaakin. Numeroa liian suuret kengät eivät auttaneet asiaa”, 71 lyönnin kierroksen pelannut Kakko sanaili heti kierroksen jälkeen.

Paraskin suomalainen, seitsemättä tilaa jakava Salminen, on ensimmäisen kierroksen jälkeen jäänyt kärjestä jo viisi lyöntiä. Tuulen ennakoitu yltyminen viikonloppua kohden voi kuitenkin sekoittaa pakkaa vielä moneen kertaan. Tämän hetken tuloksissa ainoastaan kolme suomalaista viidestätoista olisi mukana viikonloppukierroksilla. 

Viime vuonna Vierumäellä neljänneksi sijoittunut Antti Ahokas oli harvinaisen tyytyväinen 73 lyönnin kierrokseen.

”Lataus meni alussa pahasti yli. Tuli liikaa yrittämistä ja huonoja virheitä. Onneksi alku ja loppu olivat kuin yö ja päivä. Vielä ollaan mukana.”

Ahokas luonnehti olosuhteita todella kylmiksi.

”Pallo ei lentänyt mihinkään.”

Suomalaiset top 100:ssa ensimmäisen kierroksen jälkeen:

T9 Mikael Salminen 68 (-4)

T35 Oliver Lindell 70 (-2)

T54 Roope Kakko 71 (-1)

T66 Joonas Granberg 72 (Even)

T79 Rasmus Karlsson (AM) 73 (+1)

Antti Ahokas 73 (+1)

Alex Hietala 73 (+1)

60 parasta ja saman tuloksen jakavat selvittävät tiensä kahdelle viimeiselle kierrokselle perjantain jälkeen.

  • Tanskan Mark Haastrup toi iltapäivään väriä tekemällä rauta seiskalla hole in onen Cooke Coursen 151-metrisellä 7. reiällä. Hole in one on kilpailun historian ensimmäinen. Palkinnoksi Haastrup saa Yamahan kallistuvan kolmipyöräisen moottoripyörän, Nikenin.
  • 156 pelaajasta tasan puolet, 78, selvitti kierroksensa par-tulosta sivuavalla tai sitä paremmalla tuloksella.