Martin1

Uudistunut Classic pelattavissa juhlakauden lopulla

Suomen Urheiluopisto Vierumäellä viettää kuluvana vuonna 90-vuotisjuhliaan. Ensi kaudella on puolestaan aika juhlistaa Vierumäen golfin 30-vuotista taivalta.

Vierumäen Classic-kentän perusparannushanke on sopivasti loppusuoralla. Tavoitteena on avata uudistunut kenttä kokonaisuudessaan pelattavaksi ensi vuoden elokuun aikana. Ajoitus sopii hyvin yhteen 9.–12.8. järjestettävän Vierumäki Finnish Challengen kanssa. Vierumäen Golfseura järjestää kilpailun yhteydessä osan juhlavuoden tempauksistaan.

Tähtäimessä miellyttävämpi ja mielenkiintoisempi kenttä

Marraskuinen lumisade yllätti perusparannusprojektin etenemistä Vierumäelle seuraamaan tulleen Martin Ebertin. Valkoisen maanpinnan alta paljastui kuitenkin muotoja, jotka saivat Classic-kentän muutostöistä suunnittelijana vastanneen brittiarkkitehdin tyytyväiseksi.

”Golfkenttäarkkitehti joutuu aina luottamaan shaperin kykyyn ja tyylitajuun muotojen viimeistelyssä. Jouni Lehtonen on tehnyt Vierumäellä hyvää työtä.”

Kun kaikkia yksityiskohtia ei päässyt vierailun aikana tarkistamaan, Ebertille tarjoutui vielä kerran tilaisuus palata muutama vuosi sitten aloitetun projektin lähtökohtiin.

”Monet suomalaiskentät sijaitsevat hienoissa puitteissa, mutta viheriöalueista ei aina ole osattu ottaa kaikkea mahdollista irti. Näin on myös Classicin laita. Oli hyvä aika tarttua toimeen, kun griinit olivat tulleet elinkaarensa päähän.”

Ebert kertoo halunneensa korvata eräät silmiinpistävästi muusta ympäristöstä poikenneet muodot hienovaraisemmin elävillä pinnoilla. Näin griinialueet sulautuvat paremmin ympäristöönsä ja tarjoavat lähipelille entistä enemmän vaihtoehtoja, osin myös haasteita.

Bunkkerointiinkin on puututtu. Muutostöiden jälkeen hiekkaesteisiin on saatu aiempaa enemmän ilmettä. Osa bunkkereista on myös pelaajille entistä paremmin näkyvillä.

Kaikki hienosäädöt tähtäävät siihen, että kentästä tulee miellyttävämpi ja mielenkiintoisempi pelata sekä kauniimpi katsoa. Alkuperäistä reititystä Ebert pitää erinomaisena, joten suurille muutoksille ei ole ollut tarvetta.

Kanervalle lisää elintilaa

Ebert on vahva uskossaan, että Vierumäen hiekkainen maaperä on golfin kannalta ihanteellinen. Manner-Euroopan parhaista kenttäalueista puhuttaessa hän nostaa Classicin rinnalle sellaisia tuttuja nimiä kuin Chantilly, Morfontaine, Noordwijkse ja Seve Ballesterosin kotikenttä Real Club de Golf Pedrena.

”Linksien jälkeen niin sanotut heathland-kentät, kanervaiset nummikentät, tulevat arvoasteikossa kakkosena. Ne ovat käymässä vähiin, mutta Vierumäellä on hyvät edellytykset edustaa tätä Sunningdalesta ja vaikkapa Woodhall Spasta tuttua perinnettä parhaimmillaan.”

”Tarkoituksemme on edesauttaa kanervan leviämistä Classicin karheikoissa, jotta kentälle saadaan luonnetta ja kauneusarvoja lisää. Peliin tulevillakin alueilla kanervaa voidaan maltillisesti käyttää yhtenä visuaalisena ja strategisena elementtinä.”

Ebert suositteli Strachania

Heathland-luonne vie ajatukset myös Walton Heathiin, joka savipohjaisuudestaan huolimatta edustaa heathland-tyyppiä pelattavuudeltaan ja kanervaiselta ilmeeltään. Walton Heathin kenttämestarina toiminut Alan Strachan tulikin Ebertin mieleen, kun Jan Ruoho etsiskeli kokenutta konsulttia Vierumäen nurmipintoja hoitamaan.

”Tutustuin Alaniin, kun teimme muutostöitä Royal County Downin 16. reiälle. Kokemukset olivat hyviä, ja suosittelin häntä jo Ruotsiin siinä vaiheessa, kun Falsterbo oli käynnistämässä omaa kehitysprojektiaan.”

”Vierumäelle tarvittiin joku, jolla on paljon tietoa ja monipuolinen kokemus kentänhoidosta. Oli hienoa, että Alanin kaltainen käytännönläheinen kaveri oli käytettävissä. Pienilläkin asioilla voidaan saada aikaiseksi isoja muutoksia, kun ne tehdään oikein.”

Vierumäellä yhdyttiin nopeasti Ebertin mielipiteeseen. Konsultista tuli pian kenttämestari.

Martin Ebertin suosikkireiät Classicilla

1. reikä – par 5

Avausreikä tarjoaa heti houkuttelevan kutsun kierrokselle. Griiniä on siirretty vasemmalle, mikä auttaa ottamaan puitteista kaiken irti. Sillä puolella oleva oleva jyrkkä penkka on suurenmoinen luonnonelementti.

 13. reikä – par 3

Tiiauspaikalta aukeaa kaunis näkymä kohotetulle ja syvyyssuunnassa haastavalle griinille yli laakson. Rinteen juurella oleva lampi ja pitkin matkaa kasvava kanerva antavat reiälle klassista heathland-luonnetta.

 15. reikä – par 5

Nyt kun griiniä on siirretty oikealle lähemmäs lampea, reiälle on saatu aiempaa enemmän risk and reward -luonnetta. Ottaako riski vai ei?

 16. reikä – par 4

Puiden karsiminen 9. ja 16. reiän välistä on paljastanut syvän notkelman väylän vasemmalla puolella. Tämä on sykähdyttävä luonnonvarainen elementti. Pitkälyöntisille on nyt tarjolla entistä enemmän vaihtoehtoja, kun avauslyönnillä voi yrittää päästä lähelle griiniä. Valtava poikittainen hiekkaeste lähestymislyöntien reitillä antaa reiälle luonnetta. Lammen vierellä sijaitseva viheriö istuu kauniisti maisemaan.

Kuva: Martin Ebertillä on riittänyt kysyntää perusparannushankkeissa ympäri maailman.