Juha

Peuramaan Ruponen haastaa muutkin kentät talkoisiin Vierumäen kilpailun hyväksi

Lahdesta Vuosaaren kautta Peuramaa Golfin toimitusjohtajaksi siirtynyt Juha Ruponen on viettämässä pitkää pääsiäisviikonloppua Vierumäellä, kun tapaamme auringonpaisteessa hotellin terassilla.

Olen luvannut kuunnella, millaisen viestin nuori mutta jo kokenut toimitusjohtaja haluaa välittää kaikille suomalaisen golfin ja etenkin kotimaisen kilpagolfin hyvinvoinnista kiinnostuneille.

Ruposen ja Vierumäen välinen yhteistyö on kulminoitunut kahteen Vierumäki Finnish Challengeen järjestyneeseen niin sanottuun villiin korttiin. Kolmannestakin on äskettäin sovittu. Ratkaisu on ollut promoottori Jan Ruoholle yksi palanen siinä taloudellisessa ja viestinnällisessä palapelissä, jota kilpailun onnistunut läpivieminen on vaatinut.

Ruponen on lahtelaistaustaisena vetänyt paikalle runsaasti faneja, ja yhteistyön lonkerot ovat ulottuneet paljon pitemmällekin.

”Peuramaa on tehnyt jo pitkään yhteistyötä Vierumäen kanssa. Challenge Tourin kytkeminen mukaan oli sille luontevaa jatkoa. Meiltä on joukkue pro-amissa, ja jo viime vuonna vietimme Vierumäellä virkistyspäivän kuntotestauksineen.”

Ruponen toivoisi muidenkin kenttäyhtiöiden etsivän ja löytävän omia tapoja, joilla asettua kotimaisen golfin ykköstapahtumaa tukemaan. Se helpottaisi huomattavasti Jan Ruohon ja Vierumäen ponnisteluja ja voisi olla askel kohti yhteistyön tiivistymistä muillakin rintamilla. Uusia pelinavauksia tarvitaan, jotta unelma pääkiertueen osakilpailun saamisesta Suomeen toteutuisi.

Ruposen mukaan vähintä, mitä seurat voisivat tehdä, olisi pitää huoli kilpailun näkyvyydestä riviharrastajien keskuudessa.

”Jotkut ovat ihmetelleet, miten minä toisen kentän toimitusjohtajana olen mukana kuvioissa. Ikään kuin siinä olisi jokin ristiriita. Emmehän me missään mielessä ole kilpailijoita. Vähintään Challenge Tour -tasoisen kilpailun säilyminen Suomessa edistää koko lajin hyvinvointia maassamme. Tämä on hiffattu esimerkiksi Italiassa ja Ruotsissa, joissa kansalliset golfliitotkin ovat olleet mukana kustannuksia kattamassa.”

Ruposen mukaan vähintä, mitä seurat voisivat tehdä, olisi pitää huoli kilpailun näkyvyydestä riviharrastajien keskuudessa.

”Siinähän on vain mielikuvitus rajana. Toimikunnat vain töihin. Junioreillekin päivä kilpailussa Euroopan huippuja seuraamassa voisi olla unohtumaton elämys. Tai miten olisi suora tuki kilpailuun, jonka vastineeksi Vierumäki järjestää junnuille leirin?”

Finnish Tourin ja Vierumäen yhdessä järjestämää Pro-Am Cupia Ruponen pitää onnistuneena tapana houkutella yrityksiä mukaan talkoisiin kilpagolfin merkeissä.

”Firmat ovat selvästi tykänneet konseptista. Ratkaisu on tuonut hyvin näkyvyyttä niin Finnish Tourille kuin Vierumäki Finnish Challengellekin.”

Suomen ykköskiertue pysähtyy alkukaudesta myös Peuramaalle. Ruposen on tarkoitus hypätä ammattilaisten ja amatöörien mukaan kilpailutuntumaa hakemaan. Omasta amatööristatuksestaan hän luopui 2016, jotta ei veisi Vierumäen kilpailussa paikkaa yhdeltäkään kotimaiselta amatööriltä.

”Kahden kerran jälkeen tiedän jo hyvin, mitä on luvassa ja mitä menestyminen vaatii. Yksinkertaisimmillaan kyse on onnistuneesta riskinhallinnasta ja hölmöjen virheiden välttämisestä.”

”Valmistautuminen kauteen on kerrankin sujunut ongelmitta. Kauden 2016 edellä olin vasta toipumassa polvileikkauksesta, ja viime keväänä mursin peukalon.”

Tavoitteeksi elokuisessa Vierumäki Finnish Challengessa on asetettu tasapainoinen esitys ja täydet 72 reikää.

”Kahden kerran jälkeen tiedän jo hyvin, mitä on luvassa ja mitä menestyminen vaatii. Yksinkertaisimmillaan kyse on onnistuneesta riskinhallinnasta ja hölmöjen virheiden välttämisestä.”

Viime vuoden toisella kierroksella liiallinen yrittäminen ja huonot päätökset kostautuivat jo avausreiällä. Tuloskorttiin merkittiin yhdeksän lyöntiä, neljä yli par’in.

Loput 17 reikää antoivat aivan toisenlaisen kuvan miehen potentiaalista. Ne sujuivat neljä lyöntiä alle par’in ja antoivat kierrostulokseksi 72. Tuollaisella vauhdilla cut-rajan selvittäminen on jo lähellä.

”Vahva tarkoitus on pelata kaikki neljä päivää. Niin paljon pelaamisesta nauttii.”

Paineetkin ovat olleet kovat, hieman kuin maailman parhailla Ryder Cupin ykköstiillä.

”Ensimmäinen muistikuvani kesän 2016 avauskierrokselta liittyy kuutosreiän veteen päätyneeseen draiviin. Kaikki sitä edeltävä on pyyhkiytynyt pois. Vaimokin totesi minun olleen ykköstiillä niin oudon näköinen, ettei minua meinannut tunnistaa.”

Mikko Ilonen on pitkäaikaisena ystävänä antanut Ruposelle omia vinkkejään siitä, mikä kilpailuun valmistautumisessa ja kilpailun aikaisessa toiminnassa on oleellista. Opettavainen oli myös Cooke-kentällä viime kesänä pelattu yhteinen kierros.

”Ymmärsin, että aina ei kannata lyödä päätä seinään. Ainakin pari reikää tulen ensi kesänä pelaamaan toisin kuin tähän asti.”

Kuva: Ykköstiillä on vielä paksulti lunta. Tunnelmat ovat toiset elokuussa.