Jaakko2

Positiivistä pöhinää

36-vuotias Jaakko Mäkitalo on vuonna 2003 alkaneella ammattilaisurallaan ehtinyt pelata kotimaan golfkiertueen ranking-ykköseksi, viihtyä kaksi täyttä kautta Asian Tourilla, vakiinnuttaa paikkansa Challenge Tourilla ja selvittää myös cuteja kohdalle osuneissa European Tourin kilpailuissa.

Parhaimmillaan ammattilaisuus on tuntunut etuoikeudelta, välillä raastavalta työltä.

”Viime kauden jälkeen mielessä pyöri monenlaisia ajatuksia”, Mäkitalo tunnusti vuodenvaihteessa. Kolmen täyden haastajakiertueella vietetyn kauden jälkeen kategoria oli vaihtunut paria astetta heikommaksi. Usko oli koetuksella.

Mailat eivät saaneet pitkään lojua nurkassa. Mäkitalo suuntasi Ruotsiin lähipelin luottomiehensä Viktor Gustavssonin hoiviin. Nyt fokus laitettiin puttipeliin, ja tulokset ovat Mäkitalon mukaan alkaneet jo näkyä.

”Toimiva tekniikka tuo luottamusta omaan tekemiseen. Pidän siitä, että minulla jotain mihin tukeutua, kun kädet alkavat tiukassa paikassa täristä.”

Muun ohessa voin näyttää mallia vaikkapa erikoislyönneistä ja valottaa omaa tapaani toimia kentällä ja sen ulkopuolella.

Top 20 -sijoitus huhtikuisessa Turkish Airlines Openissa lupailee hyvää.

”Tekemisessä on positiivinen pöhinä. Oli hienoa, että minullekin järjestyi Vierumäen kilpailun kautta Turkkiin villi kortti.”

Golfkurssin isäntä

Vastapalvelukseksi Mäkitalo on yksi Vierumäen kesäisten golfkurssien isännistä Tapio Pulkkasen, Noora Tammisen ja Antti Ahokkaan ohella. Mäkitalon vuoro osuu kesä- ja heinäkuun vaihteeseen.

”Toivottavasti mukaan saadaan innokkaita pelissään jo hieman pitemmälle ehtineitä harrastajia. Uskon voivani kokemuksellani antaa eväitä esimerkiksi siihen, kuinka kierrostuloksesta voidaan oikeilla valinnoilla nipistää muutama lyönti pois. Myös rutiinien merkitys tulee varmaankin esiin. Ja muun ohessa voin näyttää mallia vaikkapa erikoislyönneistä ja valottaa omaa tapaani toimia kentällä ja sen ulkopuolella.”

Mäkitalo kertoo, että aiempien kurssien vetäjät ovat kehuneet viikonloppujen tunnelmaa.

”Toiveissa on rento ja hyväntuulinen tapahtuma. Ilon kautta mennään.”

Mikä parasta, Mäkitalo uskoo voivansa käyttää pitkän kurssipäivät myös oman pelin hiomiseen ja laatuaikaan oman perheen parissa.

”Vierumäellä on upeat fasiliteetit treenaamiseen. Ja siinä sivussa voimme viettää koko perheen yhteistä kesäretkeä. Flow Parkissa ainakin käydään porukalla.”

Elokuun alussa on sitten vuorossa Vierumäki Finnish Challenge.

”Toivottavasti saadaan hyvät kelit ja paikalle vielä vähän enemmän porukkaa kuin viime kerralla. Yleisö saa aina tunnelman kohoamaan siivilleen.”

Odotukset omankin kilpailun suhteen ovat korkealla.

”Itse tunnen kentän nyt paremmin kuin viime kerralla. Siitä on aina etua. On jo oppinut paikat joihin voi ja joihin ei missään tapauksessa pidä missata. Ehkä tällä kerralla saadaan suomalainen voittaja. Nimi voisi olla vaikka Mäkitalo.”

Tähtäin yhä pääkiertueella

Mäkitalo luonnehtii itseään ”vanhaksi kiertuejyräksi” Challenge Tourin keski-iältään yhä nuoremmaksi käyvien pelaajien rinnalla. Kokemuksesta on luonnollisesti paljon hyötyä, koska kiertue-elämä monine kiemuroineen on tullut tutuksi ja oma peli keitetyksi kaikissa mahdollisissa liemissä.

”Kaiken lisäksi tunnen nyt olevani fyysisesti paremmassa kunnossa kuin milloinkaan. Mutta on tunnustettava, että kokemuksen tuoma järkevyys astuu joskus sellaisen pelottomuuden tielle, jolla nuoret hurjapäät kaiken osuessa kohdalleen tekevät kovia tuloksia.”

Unelmat elävät yhä. Eteenpäin piiskaa täysin realistinen tavoite noususta vielä pykälää korkeammalle, European Tourille.

”Paljon voi tapahtua, kun ketsuppipullo saadaan auki. Mikko Korhonen on siitä hyvä esimerkki, samoin Tapio Pulkkasen alkukausi vaikeiden aikojen jälkeen.”