Jan1 Low

Onnistuminen on yhteisestä tahtotilasta kiinni

Kello lähestyy seitsemää illalla, kun istahdamme Jan Ruohon kanssa keskustelemaan Vierumäki Finnish Challengen kuulumisista ja tulevaisuudesta. Promoottori on jo ehtinyt olla vauhdissa kellon ympäri, aamukuudesta lähtien. Kilpailun yksityiskohtia on hiottu Vierumäelle viikonloppuna saapuneen kilpailujohdon kanssa.

”Kiertueen henkilökunnan tunnelmat tuntuvat olevan korkealla”, Ruoho iloitsee. ”Kilpailusihteerikin juuri totesi, kuinka hienoa on, että kaikki sujuu niin mutkattoman helposti.”

Helppous ei välttämättä ole sana, joka parhaiten luonnehtii Ruohon ja Vierumäen ponnistuksia kilpailun aikaansaamiseksi ja sen talouden turvaamiseksi. Eivätkä asiat ole lainkaan helpottumassa, kun kiertueen kilpailulle tähän asti myöntämä kansallinen tuki on tämän vuoden jälkeen loppumassa.

”Meillä on menossa viimeinen vuosi sopimuksesta, optiovuosi. Nyt mietitään, mitä jatkon suhteen tehdään.”

Ruoho kertoo, että suunnitelmat ensi vuodelle ovat tällä hetkellä yhä auki. Sopimusneuvotteluja on käyty pitkin kevättä ja alkukesää, minkä lisäksi tunnusteluja pääkiertueen osakilpailun järjestämiseksi on edelleen jatkettu.

Palapelin osasia on siirrelty, eikä valmista kuvaa ole vielä syntynyt.

”Olemme kehitelleet erilaisia kumppanuuspaketteja, joiden merkitys kokonaisuuteen on jatkuvasti kasvanut. Vierumäen puitteet tarjoavat mahdollisuuden monenlaiseen yhteistyöhön vaikka jokaisena vuodenaikana, ja näkyvyyttäkin olemme onnistuneet tarjoamaan monessa muodossa.”

”VIP-palvelutkin ovat kehittyneet. Tänä vuonna odotamme Vierumäelle sataa nimettyä VIP-vierasta.”

Yhtä Ruoho kuitenkin edelleen kaipaa – nostetta, jota hän on odottanut kotimaiselta golfyhteisöltä kokonaisuudessaan. 

”Meidän pitäisi tavalla tai toisella onnistua yhteisen tahtotilan synnyttämisessä. Paljon puhutaan lajin sisäisestä yhteisöllisyydestä, mutta konkretia on jäänyt aika vähiin. Eihän onnistuminen ole pelkästään Vierumäen, vaan koko suomalaisen golfin etu. Tälläkin viikolla mukana on 20 suomalaispelaajaa, joista yksikään ei tule Vierumäeltä.”

Ruoho peräänkuuluttaa kotimaisilta golfyhteisöiltä valmiutta olla mukana ideoimassa tapoja, joilla itse kukin voi olla mukana tukeaan antamassa, luomassa yhteistä brändiä.

”Ja jokainen golfin ystävä voi tietysti ilmaista tukeaan saapumalla paikalle huippugolfia seuraamaan ja kotimaisia pelaajia kannustamaan. Kumppanihankinnallekin yleisömäärillä on merkitystä.”

Kansallisten golfliittojenkin rooli kilpagolfissa on useimmissa Euroopan maissa suurempi kuin Suomessa.

”Esimerkiksi Espanjan ja Italian osakilpailuissa liitto vastaa palkintopotista kokonaisuudessaan, Itävallassakin lähes puolesta. Ja Ranskassa Ryder Cup -hanketta rahoitettiin rekisteröityneiltä golfareilta perityillä maksuilla. Suomen Golfliiton tarjoama tuki on toki meilläkin toiminnallisesti merkittävä, mutta kuitenkin aivan toista suuruusluokkaa.”