Laukkanen

Lexus löysi golfista yhteisiä arvoja kannattelevan urheilulajin

Lexus haluaa valmistaa premium-autoja ja tarjota asiakkailleen premium-kokemuksen.

Kun kuuntelee maajohtaja Heikki Laukkasen kertovan Lexus-automerkin kunnioituksesta käsityötaitoa kohtaan, mieleen tulee Quentin Tarantinon Kill Bill -elokuva ja se, kuinka päähenkilö Beatrix Kiddo matkustaa Japaniin miekkamestari Hattori Hanzōn luokse.

Hanzōn hahmo edustaa Japanissa yhä arvostettua takumi-perinnettä puhtaimmillaan. Perinne elää myös Lexuksen tuotantolinjalla, jossa jokaisesta työvaiheesta vastaa kokenut mestari.

”Autojen maalaaminen on hyvä esimerkki”, Laukkanen kertoo. ”Maalarimestari tekee omat ratkaisunsa liittyen siihen, kuinka maalausprosessissa on paras edetä laadukkaimman mahdollisen tuloksen aikaansaamiseksi. Hänen työtapansa videoidaan, ja sen pohjalta muokataan robotteja liikuttava ohjelma.”

Asiakaspalvelulle omistautuminen on alusta lähtien ollut Lexus-brändin kulmakivi.

Ammattiylpeys ja käsityötaidon kunnioitus ovat Lexuksella vasta kolikon toinen puoli. Toinen on yhtä tärkeä, ja sillä on juurensa japanilaisessa omotenashi-käsitteessä.

”Asiakaspalvelulle omistautuminen on alusta lähtien ollut Lexus-brändin kulmakivi. Se on henkilökohtaista huolenpitoa, asiakkaan yksilöllistä kohtaamista, välittämistä ja yksityiskohtiin paneutumista auton käyttäjän toiveet ennakoiden – hintaluokkaan katsomatta. Ytimessään omotenashi on asiakkaan kohtaamista ikään kuin hän olisi tullut vieraaksi omaan kotiin.”

Yksityiskohtien väsymätön hiominen ja jatkuva pyrkimys oman suorituksen parantamiseen ovat Laukkasen mukaan tekijöitä, jotka selittävät myös Lexus-brändin ja golfin globaalia yhteyttä. Jason Day, Patrick Cantlay ja Lydia Ko kuuluvat Lexus-talliin, minkä lisäksi Lexus on yksi USGA:n neljästä pääyhteistyökumppanista.

”Olemme Lexuksella suuntaamassa entistä vahvemmin yhteismitalliseen markkinointiviestintään yli rajojen. Siksi Vierumäki Finnish Challenge on meille luonteva esilläolon tapa. Lexuksen ja golfin arvot lyövät monella tapaa kättä.”

Yhteistä golfin kanssa on sekin, että Lexus-kokemuksenkin halutaan tuottavan hyvää oloa, tarjoavan rentoutumisen mahdollisuuksia usein kiireisen arjen keskellä. Yhtäältä se voi tarkoittaa vakuuttavaa suorituskykyä, toisaalta vaikkapa huippuluokan äänentoistoa tien päällä.

Kiinnostus Lexusta kohtaan on Suomessa tasaisessa kasvussa. Jälleenmyyntiverkostoakin on viime aikoina kasvatettu pääkaupunkiseudun ulkopuolelle.

”Hybridiautoista on tullut tämän päivän juttu, ja sillä rintamalla Lexuksella on etumatkaa useimpiin muihin merkkeihin verrattuna. Ensimmäiset Lexus-hybridit esiteltiin jo 14 vuotta sitten. Kaikki hybridimme ovat itselatautuvia, mikä omalta osaltaan tietää käytön helppoutta.”

Brändi on lyönyt läpi myös globaalisti. Forbes-lehden listauksessa Lexus sijoittui kahdeksanneksi arvokkaimmaksi autobrändiksi ja myös kahdeksanneksi arvokkaimmaksi luksusbrändiksi tuotekategoriaan katsomatta.

Suomessa merkki on vakuuttanut varsinkin Lexuksen autokseen valitsemat omistajat. Laatupalkintoja on saatu muuallakin, mutta Suomessa Lexus voi ylpeillä useilla peräkkäisillä Tuulilasin myöntämillä Merkkien merkki -palkinnoilla. Se tarkoittaa sitä, että  Lexuksen omistajat ovat kaikkein tyytyväisimpiä omaan valintaansa.

Lexus voi ylpeillä useilla peräkkäisillä Tuulilasin myöntämillä Merkkien merkki -palkinnoilla.

Elokuun Vierumäki Finnish Challengeen Laukkanen on tuomassa hole in one -palkinnoksi LC 500 -hybridin. Sitä voi yrittää saada omakseen jo kilpailuviikon pro-am-tapahtumassa. Brändi näkyy kauden aikana Vierumäellä muillakin tavoin.

”LC 500 on erittäin suorituskykyinen auto ja näyttävä coupé. Iltalehden raatikin nosti sen vuoden urheiluautoksi.”

Vierumäki ja golf tulivat Laukkaselle tutuiksi jo green card -viikonloppukurssilla kesällä 1995.

”Lähdin vanhempieni painostuksesta mukaan hieman pitkin hampain, mutta se oli alkulaukaus yhteiselle taipaleelle yhteisen harrastuksen merkeissä. Olemme sen jälkeen lähes vuosittain viettäneet Vierumäellä perheporukalla aikaa golfin merkeissä. On kiva palata maisemiin taas ensi kesänä.”

Voit tutustua Lexukseen tarkemmin täällä.