Mikke1

Kuukauden pelaaja: Mikael Salminen

Salminen, Salminen, Salminen.

Veljekset Tuomas ja Mikael Salminen ovat vieneet kolmena vuotena peräkkäin nimiinsä golfin Finnish Tourin ranking-voiton. Mikael onnistui kaudella 2017, Tuomas kahdella edellisellä. 2015 perheeseen tuli ykköstilan ohella myös kakkostila.

Mikaelille hyvä ranking-sijoitus oli viime kaudella erityisen merkityksellinen. Hän oli yksi rankingin kolmesta kärkipelaajasta, joille Vierumäen ja Finnish Tourin yhteinen Road to Vierumäki -konsepti avasi täksi vuodeksi pelimahdollisuuksia Challenge Tourille.

Kun tie vei European Tourin karsinnassakin finaaliin asti, onnistumisten kautta saavutettu kategoria on tuomassa myös muita näytön paikkoja. Salminen laskeskelee itse, että  kahdeksan villin Road to Vierumäki -kortin avulla kilpailuja haastajakiertueella voi alkavalla kaudella tulla yhteensä 12–13.

Enempäänkin on mahdollisuus. Sijoittumalla kymppikärkeen paikka aukeaa automaattisesti seuraavan viikonlopun kilpailuun.

”Lopullinen kilpailujen määrä selviää vasta kauden aikana. Ryder Cup -vuosina kilpailu pelipaikoista on aina kovimmillaan.”

Finnish Tourin Road to Vierumäki -yhteistyön Salminen kertoo ottaneensa innostuneena vastaan heti siitä vuosi sitten keväällä kuullessaan.

”En ensi alkuun ollut uskoa uutista edes todeksi, niin hyvältä se tuntui. En voi kuvitella, että kenelläkään olisi ratkaisusta pahaa sanottavaa. Kotimaan kiertueen arvo kasvoi selvästi pelaajien mielessä. Porkkana näkyi heti viime kaudella totuttua vahvempina lähtölistoina.”

Eteenpäin omilla ehdoilla

Salminen on 30-vuotias. Näytöt varsinkin kotimaassa ovat vakuuttavia, mutta kansainvälisillä areenoilla varsinainen läpimurto on antanut odottaa itseään. Onko se tuonut mukanaan paineita?

”En suostu ottamaan itselleni paineita varsinkaan siitä, mitä muut mahdollisesti ajattelevat. Minulle ovat tärkeitä tavoitteet, joita olen itse itselleni asettanut. Oleellista on, että homma maistuu edelleen hyvältä ja että voin jatkaa eteenpäin oman tiimin tuella.”

Selkeimmäksi tavoitteekseen alkavalla kaudella Salminen nimeää paikan vakiinnuttamisen Challenge Tourilla – viimeistään karsintojen kautta.

”Lähtökohdat kauteen ovat nyt hyvät, myös taloudellisesti. Viime kaudet tukenani olleiden Aurinko Apteekin ja Asfalttiurakointi KK Oy:n lisäksi kumppaniksi on ryhtynyt Ekoy eli Eino Korhonen Oy.”

Perustaa monipuolisella liikunnalla

Salminen kertoo pelanneensa ensimmäisen golfreikänsä jo viisivuotiaana Båstadin vanhalla kentällä Ruotsissa. Green cardin hän suoritti vuotta paria myöhemmin.

”Kun ikää tuli riittävästi, isä vei aina aamuisin kentälle, myöhemmin Tuomaksen kanssa. Päivät kuluivat iltaan asti pelaillessa, harjoitellessa ja keskinäisen kilpailun merkeissä. Syöminenkin välillä unohtui.”

Pelaaminen oli tärkeä juttu myös golfkentän ulkopuolella. Veljekset harrastivat monipuolisesti kaikkia mahdollisia urheilulajeja, ja golfia pelattiin omalla takapihallakin.

En suostu ottamaan itselleni paineita varsinkaan siitä, mitä muut mahdollisesti ajattelevat. Minulle ovat tärkeitä tavoitteet, joita olen itse itselleni asettanut.

”Talvikaan ei ollut este. Silloin käytössä oli tennispallo, joka pysyi paremmin lumen pinnalla.”

Pihapelikulttuurin kuihtumista Salminen pitää valitettavana.

”Kun koko ajan pelaa, oppii omasta kehosta arvokkaita asioita. Silmä–käsikoordinaatiokin kehittyy, kun golfin ohella harrastaa myös muita mailapelejä.”

Mitä bägissä?

Mikael kertoo juuri tilanneensa uudet raudat.

”Uusi setti on hyvin lähellä vanhaa. Pitkät raudat ovat kehäpainoisia, muut perinteisiä bladeja. Pitching wedgen rinnalla käytössä ovat 52- ja 58-asteiset lähipelin erikoismailat. Puut ovat sekoitus eri valmistajien malleja.”

Suurta intohimoa välineisiin Salmisella ei omien sanojensa mukaan ole.

”Olen muissa lajeissa paljon suurempi välineurheilija kuin golfissa.”

Yhteen mailaan on vuosien varrella syntynyt erityinen luottosuhde.

”Scotty Cameronin putterin otin käyttöön jo 2001 eikä vaihtaminen ole tähän mennessä tullut ajankohtaiseksi.”

Vauhtia kauteen Arabiemiraateista

Salminen lensi tammikuun puolivälin jälkeen Dubaihin viikoksi harjoittelemaan. Lisää pelinomaista tuntumaa on luvassa helmikuun lopulla, kun Salminen suuntaa Espanjaan ottamaan osaa Nordic Leaguen talvisarjan kahteen viimeiseen osakilpailuun. Ennen kilpailuja ohjelmassa on lyhyt leirijakso.

Viimeiset hienosäädöt Challenge Touria varten tehdään Arabiemiraateissa maaliskuussa. Tuolle harjoitusjaksolle mukaan tulee myös henkilökohtainen valmentaja.

Mikael Salminen pähkinänkuoressa

Ikä: 30

Kotiseura: SHG

Hole in oneja: 1

Paras kierrostulos: 60 Vuosaaressa Finnish Tourilla amatöörinä 2010

Valmentaja: Marko Kostensalo 2005–

Voittoja Finnish Tourilla: 5

Paras sijoitus Nordic Leaguessa: 2. sija