Strachan3
Strachan3 Strachan2 Miikka Tölli Pitää Ulkopuolista Apua Tervetulleena.

Konsultti tuo Vierumäelle kentänhoidon kokemusta ja näkemystä

50-vuotias Alan Strachan vannoo olevansa yhä skotti, vaikka on asunut viimeiset 24 vuotta Newcastlessa Pohjois-Irlannin puolella.

Ansioluettelo golfkentänhoidossa on vaikuttava. Kenttämestarikokemusta on esimerkiksi Royal Dornochin ja Royal County Downin kaltaisista klassisista linkseistä sekä Walton Heathistä, yhdestä Englannin maineikkaimmista sisämaan kentistä.

Ruotsissa Strachan on tällä vuosikymmenellä ojentanut auttavan kätensä lukuisille kenttäyhteisöille ”tehden aina sitä mitä kulloinkin pyydetään”.

Esimerkiksi Falsterbossa Strachan onnistui niin hyvin, että kenttä nousi Today’s Golferin Euroopan parhaiden kenttien rankingissä lyhyessä ajassa monta pykälää. Kommenteissaan lehti antoi Strachanille erityiskiitoksen.

Strachanin nimi nousi esiin, kun toimitusjohtaja Jan Ruoho tiedusteli Classic-kentän uudistuksesta vastaavalta Martin Ebertiltä potentiaalisia ehdokkaita asiantuntijoiksi, joilla olisi eväät nostaa hoitotasoa Vierumäen kentillä.

Niinpä Strachanin puhelin soi parisen viikkoa sitten. Kutsu kävi, ja tämän viikon ajan Strachanin voi nähdä Vierumäen alueella kenttiin, kentänhoitajiin ja olosuhteisiin tutustumassa.

Kaikki lähtee intohimosta

Takana on jo yksi pitkä työpäivä, kun tapaan Strachanin ja Cooke-kentän kenttämestari Miikka Töllin Classicin kymmenennen griinin tuntumasta.

”Eilinen oli hyvä päivä”, Strachan kiittelee.

Yleiskuva kentistä ja niiden tämänhetkisestä kunnosta on jo syntymässä. Lisäksi Strachan kertoo hakevansa tuntumaa siihen, kuinka kenttähenkilökunta tehtäviään hoitaa. Hän on valmis tarvittaessa osoittamaan puutteita ja jopa uudistamaan nykyisiä käytäntöjä.

”Ulkopuolisena minun on paljon helpompi ajaa läpi uudistuksia ja vaatia, että asiat tehdään tinkimättömästi.”

Täälläkin Strachan lähtee siitä, että asenne on kaikki kaikessa.

”Intohimon tulisi aina näkyä läpi työn tuloksissa. Parhaat kentänhoitajat rakastavat kenttäänsä ja työtään.”

Falsterbossa Strachan onnistui niin hyvin, että kenttä nousi Today’s Golferin Euroopan parhaiden kenttien rankingissä lyhyessä ajassa monta pykälää.

Vierumäen aluetta Strachan kehuu vuolaasti ja on iloinen siitä, että hiekkainen maaperä läpäisee hyvin vettä.

”Savipohjalla kentänhoito olisi täällä painajaista.”

Nytkin haasteita näillä leveysasteilla ja paikallisilmastossa riittää, kun hoitohenkilökunta joutuu tasapainoilemaan kentänhoidollisten vaatimusten ja pelaajien suunnalta tulevan paineen välillä.

”Kaikki voittaisivat, jos talvesta pahiten kärsineet griinit esimerkiksi saisivat rauhassa levätä. Ikävä kyllä se on hinta, joka hyvin harvoin ollaan valmiit maksamaan.”

Kuinka Strachan näkee Challenge Touriin valmistautuvan Cooke-kentän tilanteen?

”Taitaa käydä niin, että kilpailussa otetaan siirtosääntö käyttöön. Väylillä on yhä paikka paikoin heikosti kasvuun lähteneitä alueita. Katsotaan, mitä asialle vielä voidaan tehdä.”

Kentän itsensä Strachan uskoo ajan myötä vain entisestään paranevan.

”Kanerva on molemmilla kentillä valtaamassa lisää alaa. Kymmenen vuoden kuluttua Cooke on vielä nykyistäkin upeampi. Tutkisin myös mahdollisuutta joidenkin vaihtoehtoisten röllilajikkeiden käyttöön griineillä.”

Kenttien virittämisestä kilpailuihin Strachanilla on runsaasti kokemusta. Walton Heathissa hän oli vastuussa 12:sta, Royal County Downissa puolestaan kymmenestä arvokilpailusta. Lisäksi Strachan on vapaaehtoisena ollut mukana seitsemässä Dunhill Cupissa, kolmessa Walker Cupissa ja K-Clubilla käydyssä Ryder Cupissa.

”Signaali siitä, että olemme tosissamme”

Jan Ruoho on ensivaikutelman perusteella hyvin tyytyväinen.

”Vierumäen kenttien kunto on aika ajoin noussut puheenaiheeksi. Tälläkään hetkellä Classicin kunto ei ole sitä mitä haluaisimme. Uskon, että Alanin rekrytointi on riittävän selkeä signaali siitä, että olemme tosissamme pyrkimyksessämme nostaa kenttien hoitotasoa ja vastata niin omien jäsentemme kuin vieraspelaajienkin odotuksiin.”

Tämän viikon viisi päivää ovat vasta lähtölaukaus pitempikestoiseksi kaavaillulle yhteistyölle.

”Olen pyytänyt Alanilta ehdotuksen kehittämistoimenpiteistä ja päivistä, jolloin hän on käytettävissämme.”

Kentänhoitoon liittyvät rekrytoinnit eivät ole jäämässä tähän. Haettavana on tällä hetkellä myös kentänhoidon kokonaisuudesta vastaavan pääkenttämestarin paikka.