Butler1 Low

Kilpailujohtaja piti näkemästään

Suomi tulee tänä kesänä tutuksi European Tourin tuomareihin lukeutuvalle Gary Butlerille. Velvollisuuksiin kuuluvat myös säännölliset Challenge Tourin ja Senior Tourin kilpailujohtajan tehtävät, ja niiden merkeissä Butler pitää ohjia käsissään ensin Vanajanlinnassa ja myöhemmin Vierumäellä.

Kesäkuinen vierailu Suomen Urheiluopistolla on painottunut usean tunnin kestäneeseen kilpailun yksityiskohtien läpikäymiseen. Promoottori Jan Ruohon kanssa vietetyn päivän päätteeksi suunta on kohti Linna Golfia.

Ensivaikutelma on voimakkaan myönteinen.

”On helppo ymmärtää, miksi kilpailusta viime vuonna vastannut Neal Briggs oli suorastaan kateellinen kuultuaan, että matkaa Vierumäelle ei tänä vuonna tulekaan. Nealilla oli tapahtumasta yksinomaan hyvää sanottavaa. Odotan innolla tilaisuutta päästä tekemään yhteistyötä Janin kanssa.”

Butler kehuu vuolaasti Cooke-kentän layoutia, harjoitteluolosuhteita ja lukuisia majoitusvaihtoehtoja. Vertailukohtia on, sillä tällä kaudella Butlerin vastuulla on yhteensä viisi Challenge Tourin osakilpailua.

”Palaute pelaajiltakin on ollut innostunutta. He ovat selvästi nauttineet viime kerrasta.”

Butler kehuu vuolaasti Cooke-kentän layoutia, harjoitteluolosuhteita ja lukuisia majoitusvaihtoehtoja. Vertailukohtia on, sillä tällä kaudella Butlerin vastuulla on yhteensä viisi Challenge Tourin osakilpailua.

Suomella on Butlerin mukaan muutenkin hyvä maine kilpailujen isäntänä. Osa kunniasta kuuluu hänen mukaansa järjestelyissä säännöllisesti mukana olleelle Suomen Golfliitolle.

Kentän kunto ei kesäkuun puolivälissä ole aivan sitä, mitä Butler toivoisi näkevänsä.

”On harmi, että talvi kohteli Vierumäkeäkin kaltoin. Mutta on hyödytöntä taistella luontoa vastaan. Konsultoiva agronomimme Eugene Hennessy on käynyt tarvittavia toimia läpi kenttämestari Miikka Töllin kanssa ja kaikki on pian kunnossa, kunhan kesän lämpö tekee osaltaan työtä kilpailun hyväksi.”

Entä miten Butler suhtautuu viime viikolla julkisuuteenkin tuotuun ajatukseen pääkiertueen osakilpailun järjestämisestä Vierumäellä?

”Kaikki tarvittavat puitteet ovat olemassa. Mitä isompi tapahtuma, sitä enemmän tarvitaan myös erilaisia yleisö- ja VIP-tiloja. Niillekin on täällä tilaa. Ja mitä itse kenttään tulee, siitä saadaan griinialueiden ansiosta juuri niin vaikea golftaitojen testi kuin halutaan.”

Selväksi tulee, että olosuhteiden ei odotetakaan olevan aivan samaa tasoa kuin kiertueen suuren rahan tapahtumissa.

”Otetaan esimerkiksi heinäkuun Scottish Open, jossa palkintorahaa on jaossa seitsemän miljoonaa dollaria. Taloudellinen mittakaava mahdollistaa sen, että Dundonaldin kenttä suljetaan kolmesta neljään viikkoon ennen kilpailua niin että hoitotoimille on täysi rauha. Se on ainoa tapa saada esimerkiksi griinit niin virheettömään kuntoon, että niillä voidaan tavoitella korkeita Stimpmeter-lukemia pallon lähtemättä pomppimaan.”

Gary Butler on yksi European Tourin organisaation entisistä kiertueammattilaisista. Neal Briggsilläkin oli ansiolistallaan voittoja haastajakiertueelta ja yksi kakkostila European Tourilta.

”Pelasin enimmäkseen yhdysvaltalaisilla minitoureilla”, Butler kertoo. ”Mutta sattuipa kohdalleni sellainenkin onnenpotku, että pääsin lyhyen ajanjakson sisällä pelaamaan kolme kertaa samaan ryhmään Davis Love III:n kanssa. Se herätti jonkin verran hilpeyttäkin.”

Entisten pelaavien ammattilaisten rekrytointiin Butlerilla on yksinkertainen selitys.

”European Tourilla tajutaan, että kun on itse pelannut, osaa nähdä asioita pelaajien silmin ja ymmärtää pelin hengen.”

Haastajakiertueen tasoa Butler luonnehtii kärjen osalta hyvin korkeaksi.

”Olisin hämmästynyt, jos Englannin vasta 22-vuotias Aaron Rai ei menestyisi ensi vuonna myös pääkiertueella. Myös Yhdysvaltain Julian Suri vetää vastustamattomasti huomion puoleensa esiintymisellään ja puheillaan. Siinä on täysiverinen ammattilainen jo nyt.”

European Tourilla tajutaan, että kun on itse pelannut, osaa nähdä asioita pelaajien silmin ja ymmärtää pelin hengen.

Challenge Tourin tärkeimpänä antina Butler pitää sitä, että se on uralla eteenpäin tähtääville ammattilaisille jo kuin pienoiskuva European Tourista, pääkiertueesta.

”Kiertue levittäytyy kauden aikana 21 maahan. Maantieteellinen laajuus opettaa pelaajia matkustamaan ja tulemaan toimeen hyvinkin erilaisissa kulttuureissa. Se on tärkeä koulu.”

Entä kuinka vahvaa nimilistaa Butler Vierumäelle odottaa?

”Sitä on vaikea ennakoida. Paljon riippuu pelaajien tuon hetken sijoituksesta kiertueen rankingissä ja sen lisäksi pelaajien omaksumasta pelirytmistä. Kaikki haluavat pitää taukoja sopivin välein. Toisaalta haemme tietoisesti matkustamiseen joustavuutta, joten voisi olettaa, että moni edellisviikolla Ruotsiin suuntaava valitsee myös Vierumäen ohjelmaansa.”