Roope

Keniaan järjestynyt kutsu tarjoaa Roope Kakolle iskun paikan

Kalle Samooja ja Tapio Pulkkanen ovat kumpikin vuorollaan onnistuneet kahdella viime kaudella kulkemaan yli uralla uhanneiden hidasteiden. Apuna ovat olleet Vierumäen Challenge Tour -osakilpailun kautta järjestyneet kilpailukutsut, niin sanotut villit kortit.

Jan Ruohon hankkima osallistumisoikeus kauden avaavaan Barclays Kenya Openiin tarjoaa tällä viikolla tervetulleen näytön paikan kokeneelle Roope Kakolle, jolle viime kausi oli pettymys. Katkerin isku oli European Tourin hyvin alkaneissa finaalikarsinnoissa kohtalokkaaksi koitunut 11 lyönnin tulos par viitosella. Nykyisellä kategorialla pelimahdollisuuksia ei ole suuremmin luvassa.

”Mahdollisuus kutsun järjestämiseen suomalaispelaajalle Keniaan avautui vasta varsin myöhäisessä vaiheessa”, Jan Ruoho kertoo. ”Halusin tarjota tilaisuutta juuri Roopelle, jolla kokemuksensa ansiosta on kaikki edellytykset kutsun onnistuneeseen hyödyntämiseen.”

Kaikki on nyt paljolti yhden kortin varassa, kirjaimellisesti. Keniassa on jaossa runsaasti palkintorahaa ja ranking-pisteitä, enemmän kuin yhdessäkään toisessa kauden osakilpailussa. Parhaassa tapauksessa kausi saa lentävän lähdön. Sijoitus kärkikymmenikköön toisi heti mukanaan myös osallistumisoikeuden kiertueen seuraavaan osakilpailuun.

Kakolle tuollainen sijoitus on hyvällä viikolla käden ulottuvilla. Voittoja 36-vuotiaalla on Challenge Tourilta jo kolme (yksi näistä yhteiskilpailu European Tourin kanssa). Yksistään kauteen 2013 mahtui voiton lisäksi kuusi muuta sijoitusta top kymppiin. Tuloksena rankingin kahdeksas tila ja paikka pääkiertueelle seuraavaksi kaudeksi.

Mitään toista suunnitelmaa ei ole. Jos pelaa hyvin, niin aina löytyy reittejä ylöspäin.

”Kenian kilpailu tarjoaa Roopelle ison mahdollisuuden”, kiittelee Olli Marttinen, Kakon manageri.

”Viime kausi oli Roopelle melkoinen pettymys. Usko on kuitenkin edelleen vahva, ja tarkoitus on kaivautua kuopasta kovalla innolla ylös. Iso kiitos kumppaneille, jotka ovat pysyneet Roopen tukena, vaikka menestys ei viime kaudella ollut odotetun kaltaista.”

Kakko on helmikuun alkupuolelta lähtien valmistautunut kauteen Floridassa, josta lentää suoraan Keniaan.

Kuinka valmistautuminen kauteen on sujunut? 

Valmistautuminen kauteen on edennyt oikein hyvin. Ihan aikataulussa mennään. Tosi hyvällä innolla olen ollut liikkeellä. Yleensä silloin kun on innokas ja halukas oppimaan niin kehitystäkin tapahtuu. Tosi nastaa on ollut.

Millaisin odotuksin ja tavoittein lähdet kauteen?

Mitään muuta tavoitetta ei ole kuin olla kauden päätteeksi Challenge Tourin rankingin 15:n parhaan joukossa ja nousta sitä kautta European Tourille kaudeksi 2019.

Hyvä sijoitus Keniassa tietäisi heti lisätöitä kiertueella. Täysillä mennään?

Kyseessä on kauden isoin kisa, joten kokonaisrankinginkin kannalta menestyminen jo kauden avauksessa olisi järkevää. Lähtökohdat kauteen ovat mitä ovat, eli startteja ei hirveästi ole tulossa ilman menestystä. Ei auta kuin mennä kisa kerrallaan ja yrittää voittaa heti, kun viivalle pääsee ja sitä kautta muuttaa tilanne.

Mitä suunnitelma B pitää sisällään?

Mitään toista suunnitelmaa ei ole. Jos pelaa hyvin, niin aina löytyy reittejä ylöspäin.

Mikä on näkemyksesi Vierumäen kilpailun merkityksestä kotimaiselle kilpagolfille? 

Onhan sen merkitys tietenkin valtava. Vierumäen kilpailu tarjoaa yhden luonnollisen reitin lisää päästä uralla eteenpäin. Finnish Tourin viime kauden kärkitriolle nyt järjestyneet kahdeksan villiä korttia ovat jo riittävä määrä napata kiertueelta pelioikeus seuraavaan kauteen, jos on tarpeeksi hyvä pelaaja kyseessä. Ilman Vierumäen kisaa voisi Hattu Pulkkasenkin tarina olla pikkasen toisenlainen tällä hetkellä. Matti Nykänen sen sanoi fiksusti, että jokainen tsäänssi on mahdollisuus. Vierumäen kilpailu tarjoaa suomalaisille pelaajille sen tsäänssin.

Monta tapaa sekoittaa pakkaa

Vierumäellä on kilpailun järjestäjänä käytössään 50 ”korttia”, joita voidaan käyttää vaihdossa muiden kilpailujen promoottorien kanssa. Jäljelle jäävät jaetaan Vierumäen kilpailuun suomalaispelaajille Suomen Golfliiton ja Suomen PGA:n kanssa yhdessä sovittujen kategorioiden mukaisesti.

”Onnistuimme viime kaudella vaihtamaan 33 korttia. Tällä kaudella kutsuja muihin kilpailuihin näyttäisi järjestyvän 31”, Jan Ruoho kertoo.

Finnish Tourin Road to Vierumäki -konseptin mukaisesti 24 korttia on korvamerkitty Suomen pääkiertueen viime kauden kärkikolmikolle. Mikael Salminen, Lauri Ruuska ja Peter Erofejeff pelaavat kukin seitsemän kilpailua ulkomailla, minkä lisäksi kolmikko pääsee osallistumaan Vierumäen osakilpailuun.

”Olemme nyt PGA:n Teemu Laakson kanssa alkaneet pohtia, palveleeko ratkaisu kokonaisuutta parhaalla mahdollisella tavalla. Sidommeko käsiämme liikaa? Tällä hetkellä näyttäisi siltä, että villien korttien jakaminen FT:n menestyjille ensi kaudeksi tapahtuisi kilpailun jatkuessa porrastamalla, eli ykköselle eniten ja niin pois päin. Mitään ei vielä ole kuitenkaan lyöty lukkoon. Sopimusneuvotteluja kilpailun jatkosta käydään Challenge Tourin kanssa parhaillaan, ja aktiivinen kumppanihankinta jatkuu.”

Kuva: Kai Kilappa