Rikard Karlberg (3)

Kärki tiivistyy, Kakko ja Lindell hyvin mukana vauhdissa

Golf on globaali peli. Kansainvälisyys näkyy hyvin myös Vierumäki Finnish Challengen tuloslistalla. Pelkästään top 20:ssa on kymmentä eri kansallisuutta edustavia pelaajia.

144 kilpailua European Tourilla pelannut Ruotsin 32-vuotias Rikard Karlberg (-9) johtaa kilpailua kahden kierroksen jälkeen. Vuonna 2015 hän vei nimiinsä pääkiertueen Italian Openin. Vuosikymmenen alussa pääpaino oli Asian Tourilla, jossa hän vuonna 2010 voitti kahdesti ja tuli nimetyksi vuoden tulokkaaksi. Viime kaudella Karlberg piti välivuoden terveydellisten syiden vuoksi.

Takana on tasaista. Mittavalla joukolla pelaajia on mahdollisuus kamppailla voitosta viikonlopun kierroksilla. Koossa on hienot ainekset viihdyttävälle golfelämykselle.

Terävin suomalaiskärki on iskuetäisyydellä. 22. tilaa jakavilla Roope Kakolla ja Oliver Lindellillä eroa kärkeen on ainoastaan neljä lyöntiä.

Kakon tulos tänään oli 68, Lindellin 67. Molemmat ovat yhteistuloksessa -5.

Roope Kakko oli tyytyväinen torstai-illan harjoittelusession tuomiin tuloksiin.

”Tänään löin jo ihan kehityskelpoisesti. Ja putit ovat kulkeneet mallikkaasti molempina päivinä.”

Kentän kunto ja viritykset saivat konkarin myhäilemään.

”Tosi hyvä setup. Ja par kolmosethan Cookella ovat aivan maailmanluokkaa.”

Oliver Lindell oli ilahtunut kierrosta jo perjantaina seuranneesta varsin suuresta yleisömäärästä ja omista esityksistään kentällä.

”Löin tänään paljon paremmin kuin eilen. Griiniosumia oli 14. Putit eivät vain uponneet.”

”Jos yhden alhaisen tuloksen vetää, ollaan mukana pelaamassa voitosta. Ehkä sellaisen aika on huomenna.”

Sneck ja Eckhardt säväyttivät

68 lyönnin kierroksen Kakon tavoin suomalaisista pelasivat myös Kalle Sneck ja paluutaan parrasvaloihin selkä- ja lonkkavaivojen jälkeen tekevä Albert Eckhardt. Se riitti nousuun cut-rajan (-2) paremmalle puolelle.

”Bogivapaa kierros on aina hyvä saavutus”, Eckhard totesi. ”Lyönti ei kulkenut parhaalla mahdollisella tavalla, mutta hyvin toiminut putteri auttoi taistelussa.”

Tuulta oli perjantaina pykälää tai paria torstaita enemmän. Se ei Eckhardtia haitannut.

”Itse asiassa pieni tuuli sopii omaan peliin ihan hyvin. Tuultahan voi myös käyttää hyväksi.”

Kalle Sneck pelaa Vierumäellä ensimmäistä Challenge Tourin kilpailuaan. Kausi 2019 on ensimmäinen varsinainen myös sateelliittikiertue Nordic Leaguessa.

Sneck oli aikoinaan tuttu kasvo juniorikiertueilla, mutta sitten seurasi usean vuoden tauko. Uutta vauhtia 31-vuotias Sneck on hakenut kaudesta 2014 lähtien.

Pelimahdollisuus Vierumäellä aukesi Suomen Golfliiton järjestämän kutsun ansiosta.

”Pientä vihiä mahdollisuudesta päästä mukaan sain viime viikon alkupuolella, mutta varsinaisen tiedon sain vasta lauantai-iltana. Valmistautumiselle jäi riittävästi aikaa.”

Granberg tekee näyttävää paluuta

Sneckin nousu hyvällä loppukirillä mukaan viikonloppukierroksille oli monelle yllätys. Suomen PGA:n tämänvuotisena mestarina kutsun kilpailuun saanut 32-vuotias Joonas Granberg sen sijaan ei ollut yllättynyt tasapainoisesta esityksestään.

Granberg kertoi pyörtäneensä viimevuotisen lopettamispäätöksen vierailtuaan katsojana European Tourin Scandinavian Mastersissa. Pelin taso ei ollut sitä, mitä hän oli odottanut.

Viime vuonna Granberg kantoi Vierumäellä Kalle Samoojan mailoja, ja uudemman kerran vielä kauden päätöskisassa. Kilpagolf alkoi jälleen houkuttaa. Mutta vanhoilla eväillä ei voinut jatkaa.

”Golf on muuttunut ja lyöntipituudet kasvaneet niin paljon, että minunkin oli menestyäkseni muututtava. Vaihtaminen Season Golf Academyn tiimiin tuntuu olleen oikea ratkaisu. Työtä uuden svingin rakentamiseksi tehdään edelleen.”

Kokemusta Granbergilta löytyy pääkiertueita myöten. Neljä kautta Asian Tourilla toivat yhden voiton. Vuosina 2011–2014 Granberg pelasi myös 4–6 European Tourin ohjelmaan kuuluvaa kilpailua vuodessa. 

* Kilpailu jatkuu huomenna kello 8.00. Lähdöt tapahtuvat kolmen ryhmissä, kaikki ykköstiiltä.

* Toista sijaa jakava Ranskan Clément Berardo on ennen Vierumäkeä jäänyt ulos viikonloppukierroksilta kahdeksassa peräkkäisessä kilpailussa. Kesäkuussa hänet suljettiin kilpailusta, kun pallot loppuivat kesken kierroksen.

* Hole in one -juhlat saivat perjantaina jatkoa. Espanjan Carlos Pigem löi avauksensa reikään Cooke Coursen 184-metrisellä 15. reiällä. Mailana oli 6-rauta. Kaiken lisäksi Pigem pelasi samassa ryhmässä kuin eilen hole in onen tehnyt Mark Haastrup. Palkintona oli Husqvarnan sähköpyörä.

Jatkoon päässeet suomalaiset:

T22 Oliver Lindell (-5)

Roope Kakko (-5)

T57 Joonas Granberg (-2)

Albert Eckhardt (-2)

Kalle Sneck (-2)

Mikael Salminen (-2)

Kuva: Rikard Karlberg on toipunut pitkään vaivanneesta infektiotaudistaan (Tomi Natri)