Holari Jolma

Hole in One -herkkua

Golfin ammattilaiskilpailujen yhteydessä on ollut tarjolla monenlaisia hole in one -palkintoja. Vierumäellä palkintoja on tänä vuonna peräti kolme – kaikki pelaajien ulottuvilla jo pro-amissa.

Hole in oneja pidetään yleensä tilastoharvinaisuuksina, mutta ammattilaiskiertueilla ne ovat pikemminkin sääntö kuin poikkeus. Esimerkiksi European Tourilla holareita on vuodesta 1972 tehty jo yli tuhat. Tuhannennesta sai kunnian Mikko Ilonen kaudella 2017. Parhaimmillaan saman kilpailun aikana on tehty jopa kuusi hole in onea. Kolmeen hole in oneen samalla reiällä kilpailun aikana on ylletty kahdeksan kertaa.

Vierumäki Finnish Challengessa holareita ei toistaiseksi ole nähty. Ehkä kolmas kerta toden sanoo, kun hole in one -palkintojenkin määrä on nostettu kolmeen. Määrä on poikkeuksellisen suuri, ja se on jo ehtinyt herättää huomiota European Tourin organisaatiossa.

Espanjassa palkintona on vuosien varrella ollut esimerkiksi ilmakuivattua kinkkua ja samppanjaa. Wade Ormsby sai Hollannissa 2015 palkinnoksi vuoden oluet, Andy Sullivan vuotta aiemmin avaruuslennon. Vierumäellä onnistujia, ensimmäisiä kullakin reiällä, odottavat Lexuksen huippumalli, ylellinen Buster-vene ja mökki urheiluopiston maisemissa.

Lexus LC 500 on tavoittelemisen arvoinen palkinto, vaikkei se kohdalle osuisikaan.

Vuoden 2012 sääntöuudistuksen ansiosta hole in one -palkinnot ovat nykyisin myös amatöörien ulottuvilla. Se on yksi syy lisää lähteä mukaan kilpailun edellä pelattavaan pro-am-tapahtumaan. Vaikka pallo ei reikään löytäisikään, mahdollisuus ammattilaispelaajan otteiden seuraamisen lähietäisyydeltä on arvokkaita muistijälkiä jättävä kokemus. Usein keskustelut huippupelaajan kanssa avaavat ammattilaisuuden maailmaa aivan uudella tavalla.

Primoottori Jan Ruoho uskoo palkintojen lisäävän kiinnostusta kilpailua ja pro-am-tapahtumaa kohtaan.

”Jännitystä on tarjolla kukkuramitoin niin pelaajille kuin katsojillekin, jo keskiviikosta alkaen. Haluamme Vierumäellä olla tuomassa hyvää oloa ja elämyksiä vieraittemme vapaa-aikaan. Kaikki palkinnot tukevat tätä tavoitetta erinomaisesti.”

Kesäkuun ensimmäisen päivän VeikkaUS Openin alkukilpailussa Sampsa Jolma osoitti 17. reiällä, että hole in one onnistuu Vierumäelläkin. Vierumäki Finnish Challengessa onnistuminen olisi tuonut palkinnoksi laadukkaan hirsimökin. Uusi yritys elokuussa?

Hole in One -palkinnot Vierumäki Finnish Challengessa

Reikä nro 7

140 m

Buster-vene

Kestävyyttä ja huolettomuutta vaativiinkin olosuhteisiin. Tarkemmat yksityiskohdat julkaistaan myöhemmin.

Reikä nro 15

176 m

Lexus LC 500

Tinkimätöntä ylellisyyttä premium-luokassa. Hybridi, joka vetoaa kaikkiin aisteihisi.

Reikä nro 17

153 m

Kuntokylä 17 -mökki  

Perinteinen hirsimökki, josta käsin voi nauttia Vierumäen kauniista luonnosta ja lähellä sijaitsevista palveluista.

Kuva: Sampsa Jolma tuulettaa. Antti Peltoniemi (vas.), Mika Walkamo ja Juhani Tamminen ovat hengessä mukana. Kuva Tomi Natri.