Juvonen1
Juvonen1 Juvonen2 Juvonen3

Haastajakiertueella tarjolla arvokasta kokemusta

Golfliiton kilpaurheilupäällikkö Juha Juvonen on Vierumäellä mukana liiton vahvuudessa ja seuraamassa valmennettavansa Oliver Lindellin valmistautumista kilpailuun. Näkemystä amatööri- ja ammattilaisurheilusta on karttunut 1990-luvulta lähtien. Juvonen toimi itse promoottorina, kun Golfliitto kantoi vastuun Suomen Challenge Tourin osakilpailusta neljän vuoden ajan 2012–2015.

”Haastajakiertue on taso, jolla lahjakkaimpien pelaajien kehittämisen näkökulmasta on lajille Suomessa suurin merkitys”, Juvonen luonnehtii kakkostason kiertueiden roolia kotimaisessa kilpakalenterissa.

”Pääkiertueet luonnollisesti onnistuvat herättämään suurempaa kiinnostusta ja ovat arvokkaita lajin julkisuuskuvan kannalta. Parhaat kiinnostavat aina. Mutta miesten tai naisten pääkiertueilla ei ole sellaista vaihtokorttikäytäntöä kuin haastajatasolla. Vierumäenkin kilpailun kautta järjestyvät kutsut tarjoavat monelle pelaajalle arvokasta kokemusta ja mahdollisuuden nousta Challenge Tourin kautta maanosan huipulle.”

Juvosen ajattelussa haastajakiertueet ovat pelaajakehityksessä nimenomaan väliporras, yksi etappi matkalla amatööriydestä täysiveriseen ammattilaisuuteen.

”Pelaajia tulee joka vuosi ylhäältä ja alhaalta kilpailemaan paikasta auringossa. Koulu on kova, eikä rahaa ole liiemmin jaossa. Penkkiä ei kannata kovin monta vuotta kuluttaa.”

LETAS- (LET Access Series) ja Challenge Tour -osakilpailut ovat osaltaan olleet kasvattamassa kilpagolfin uutta sukupolvea, jonka valtakaudella lajissa on alkanut tapahtua paljon hyviä asioita.

”Jonkinlainen ketsuppipulloefekti on nyt saatu käyntiin.”

Mikko Korhonen on voittanut European Tourilla, Tapio Pulkkanen vei nimiinsä haastajakiertueen rankingin ja Kim Koivukin voitti tällä kaudella Challenge Tourilla. Myös amatööripuolella sujuu hyvin, mistä komeimpana osoituksena miesten heinäkuinen EM-joukkuemestaruus. 

Olympiakomitean silmissä näytöt eivät toistaiseksi ole riittäneet.

”Emme ole tähän mennessä olleet riittävän lähellä maailman terävintä kärkeä, jotta golf olisi ollut oikeutettu menestyslajeille myönnettävään tehostamistukeen. Ei siinä ole ollut mitään nokan koputtamista, rankingit kertovat lahjomattomasti missä mennään. Mutta suunta on tällä hetkellä oikea, ja haastajatason kilpailut ovat osaltaan auttaneet sen löytämisessä.”

Ylipäätään Juvonen on sitä mieltä, että nykyinen kilpakalenteri kattaa varsin hyvin pelaajiston tarpeen.

”Meillä on Messilän kanssa kahden vuoden sopimus LETAS-kilpailusta ja toivomme luonnollisesti, että Challenge Tourkin saa jatkoa – riippumatta siitä, kuinka Vierumäen ET-hankkeen kanssa käy. Olemme Golfliitossa myös valmiita pohtimaan toimivia tapoja haastajakiertueen kilpailun jatkuvuuden takaamiseksi, tarvittaessa omia resurssejamme tarjoten ja jakaen.”

Olympialaiset ovat luonnollisesti keskiössä nyt, kun golf on palannut olympialajiksi.

”Olympiapää edellä on hyvä mennä. Se näkyy siinäkin, että Golfliitto on entistä vahvemmin mukana myös ammattilaisurheilijoita tukemassa.”

Kuvat: Juha Juvonen valmisti Oliver Lindelliä kilpailuun. Apuna oli Suomen Golfliiton päävalmentaja Fredrik Jendelid.