DSCF6483

European Tourin Fredrik Lindgren tunnelmaan tutustumassa

European Tourin kehitystoimista Pohjoismaissa vastaava Fredrik Lindgren saapui Vierumäelle kilpailun aattona. Tunnelma oli tehnyt välittömästi vaikutuksen.

”Vierumäki on ainutlaatuinen paikka – aivan muuta kuin vaikkapa ne laskettelukeskukset, jotka vetävät puoleensa etupäässä eliittiä. Ei ihme, että pelaajatkin ovat auliisti jakaneet kiitostaan.”

Itse golfkenttä on luonnollisesti kilpailun kannalta erityisasemassa. Mikä oli vaikutelma kenttäkierroksen jälkeen?

”Cooke Coursen hiekkainen maapohja on golfin kannalta ihanteellinen ja layout oivallinen. On hienoa, että kenttämestari Alan Strachan on saanut kentän kukoistamaan, kuten monet muutkin helmet ympäri Euroopan.”

Entä riittääkö kentän pituus? Voittotulos viime kerralla oli -21.

”Jos pituus riittää Challenge Tourille, se riittää myös European Tourille”, Lindgren toteaa hetkeäkään epäröimättä.

”Monet European Tourilla paikkansa vakiinnuttaneet kentät eivät ole pitkiä, vaan sen sijaan muilla tavoin haastavia. Cooke Course on tässäkin suhteessa kulkemassa hyvään suuntaan.”

Fredrik Lindgren ja Alan Strachan löysivät yhteisen keskustelunaiheen myös Falsterbon kentästä, jonne Strachan on Vierumäen tavoin tarjonnut apuaan.

Mukana tunnusteluissa

Ei ole salaisuus, että Vierumäellä tunnustellaan edelleen mahdollisuuksia European Tourin osakilpailun tai pääkiertueen ja haastajakiertueen yhteiskilpailun järjestämiseen. Näissä pohdinnoissa Lindgren on ollut alusta alkaen vahvasti mukana.

”Tavoitteemme on, että Pohjoismaissa on tulevaisuudessa 2–3 European Tourin kilpailua ja sen lisäksi haastajakiertueen osakilpailu Tanskassa, Ruotsissa, Suomessa, Norjassa ja toivon mukaan myös Islannissa.”

Norjassa ja Ruotsissa ei tällä hetkellä ole haastajakietueen osakilpailua, ja European Touria pelataan vain Ruotsissa ja Tanskassa.

”Uskomme tämän olevan vain väliaikaista. Esimerkiksi Norjassa on tällä hetkellä useitakin Challenge Tourin osakilpailun järjestämisestä kiinnostuneita tahoja.”

Taloudellisesti pääkiertueen osakilpailu merkitsee huomattavasti suurempaa panostusta ja sen myötä myös riskiä.

”Pitää muistaa, että European Tour tuo tapahtumiin aina myös rahaa ja että kiertue vastaa esimerkiksi TV-lähetysten tuottamisesta. Mutta luonnollisesti tarvitaan myös tahoja, jotka ovat valmiita ottamaan riskin. On löydettävä kumppaneita, jotka ymmärtävät mukanaolon arvon.”

”Lisäksi on luontevaa, että kansallinen golfliitto on mukana kustannuksia jakamassa. Ovathan kilpailut yksi tapa pitää lajia esillä, huolehtia lajin kiinnostavuudesta.”

Viihteellisyys on tullut jäädäkseen

European Tour on kiertuetta johtavan Keith Pelleyn aikakaudella kulkenut avoimesti viihteellisempään suuntaan. Mitä siinä on taustalla?

”Haluamme näyttää, että golf on hauskaa, ja siksi ohjelmaan on otettu myös viihteellisempiä formaatteja. 72 reiän lyöntipeli puolustaa silti yhä paikkaansa.”

Golf on European Tourin nykyajattelussa alusta kokonaisvaltaiselle urheiluelämykselle. Kiertueella halutaan, että entistä useampi kilpailu tarjoaa yleisölle paljon muutakin kuin hyvää golfia.

”European Tourin BMW Championship on siitä hyvä esimerkki”, Lindgren sanoo.

Seuraako Vierumäki perässä, jää nähtäväksi. Puitteet monipuoliselle viihtymiselle ovat jo nyt olemassa.