Kalle Samooja Hakee Luminessa Seuraavaa Askelta Urallaan Eteenpäin. Kuva @Tomi Natri.

European Tour vai Challenge Tour? Finaalikarsinta petaa ensi kauden asetelmat.

Kotimaisessa kilpagolfissa eletään jännittäviä aikoja. Ensi viikon torstaina tiedämme, kuinka moni suomalainen on onnistunut lunastamaan itselleeen pelioikeuden European Tourille ja millaisin eväin muut lauantaina käynnistyvään finaalikarsintaan osallistuvat suomalaiset suuntaavat Challenge Tourille ensi kaudella.

Kuuden pelaajan suomalaisrintama karsintafinaalissa on vahva osoitus kotimaisen kilpagolfin eteenpäinmenosta. Vastaavaan ei ole ennen ylletty. Yksi selitys löytyy oman Challenge Tour -osakilpailun perinteen jatkumisesta, mistä Vierumäki on viime vuosina kantanut vastuun.

Hyvässä muistissa on, kuinka Kalle Samooja kaudella 2016 hyödynsi Vierumäen kautta järjestyneet villit kortit ja pääsi uudestaan rakentamaan nousujohteista uraa pienen suvantovaiheen jälkeen. Lauantaista lähtien tarjolla on ponnahduslauta maanosan korkeimmalle askelmalle.

European Tourille komeasti Road to Omanin ranking-ykkösenä noussut Tapio Pulkkanen on tuorein esimerkki siitä, mitä villit kortit voivat parhaimmillaan tuoda tullessaan. Pettymykseksi muodostuneen viime kauden jälkeen oman uran rakennusaineet olivat vähissä. Villit kortit auttoivat  saamaan uuden myötätuulen purjeisiin. Lopun tarinasta kaikki tunnemme.

Tapio Pulkkanen pelasi jo itsensä European Tourille. Tuleeko Luminen kuudesta suomalaisesta seuraa?

Entä Linus Väisänen? Yhteistyö Vierumäen kanssa toi nuorukaisen ulottuville täksi kaudeksi kahdeksan villiä korttia. Pitkäjänteisyys ja mahdollisuus päästä haistelemaan Challenge Tourin tunnelmaa Nordic Leaguen ohella on kantamassa makean hedelmän. Viiden missatun cutin jälkeen loppukausi toi haastajakiertueella kolme rahasijaa. Itseluottamus on kasvanut, ja Väisänen on mennyt läpi jo kahdesta European Tourin esikarsinnasta. Yhteistulos Desert Springsissä -14 ja tuloksena hieno kolmas sija.

Kaikki Luminessa 156 pelaajan joukossa mukaan starttaavat pelaajat ovat jo tavalla tai toisella voittajia. Jokaisella on jo hallussa Challenge Tourille ensi kaudeksi vähintäänkin kategoria, joka on vahvempi kuin Road to Omanin sijoille 121–150 yltäneillä.

Jos neljän kierroksen jälkeisen cutin selvittää (kahdelle viimeiselle kierrokselle otetaan 70 parasta ja saman tuloksen jakavat), kategoria Challenge Tourilla on jo vahvempi kuin Road to Omanissa tällä kaudella sijoille 46–70 yltäneillä. Kuuden kierroksen pelaaminen takaa myös satunnaisia pelimahdollisuuksia tarjoavan kategorian European Tourille. Tuo on porkkana, joka kiinnostaa esimerkiksi Road to Omanissa harmittavasti sijalle 71 jäänyttä Kalle Samoojaa.

25 pelaajan kärki (ja mahdolliset 25. sijan jakavat pelaajat) saavat varsin vahvan pelioikeuden European Tourille ensi kaudeksi. Tuohon mahdollisuuteen mielii tarttua esimerkiksi Roope Kakko, joka on tunnustanut että haastajakiertue ei tällä kaudella oikein konkaria tahtonut sytyttää.

Oliver Lindellillä on jo niin vahva kategoria Challenge Tourille, että häntä vie uralla eteenpäin vain suora nousu European Tourille. Pelkkä cutin läpäiseminen ei auta parantamaan omaa kategoriaa.

Mikael Salminen ja amatööri Kim Koivu ovat Väisäsen lailla selvittäneet tiensä finaaliin kahden esikarsinnan kautta. Paljon on jo voitettu, mutta paljon on myös tarjolla.

Salmisen tilanne on sikäli turvallinen, että hänellä on Finnish Tourin ranking-ykkösenä jo kiinnitys kahdeksaan villiin korttiin Challenge Tourille. Karsintamenestyksen ja villien korttien yhteisvoimalla ensi kaudeksi on luvassa varsin kattava ohjelma, vaikka kilpailu Luminessa jäisi neljään kierrokseen.

Finnish Tourin ja Vierumäen yhteistyön merkeissä myös Lauri Ruuska ja Peter Erofejeff pääsevät ensi kaudella osallistumaan kahdeksaan Challenge Tourin kilpailuun. On jännittävää nähdä, mitä nuo näytön mahdollisuudet aikanaan tuovat tullessaan.

Voit seurata finaalikarsinnan vaiheita täältä.

Pääkuva: Kalle Samooja on yksi European Tourin ovea kolkuttelevista suomalaisista Luminessa. Kuva @ Tomi Natri.