DSCF3993

Ennakkoasetelmat selvillä

Vierumäki Finnish Challenge pelataan 1.–4. elokuuta jo neljännen kerran. Jatkuvuutta on omalta osaltaan ollut varmistamassa Suomen Golfliitto, joka viime vuoden lopulla lähti mukaan kilpailun pääyhteistyökumppaniksi.

Kilpailusta odotetaan jälleen kovatasoista. Yleisö pääsee seuraamaan pelaajia, joista kourallinen nähdään ensi vuonna mukana pääkiertueen kärkikamppailuissa. Hyvä esimerkki on Kim Koivulle viimekertaisen uusinnan hävinnyt Skotlannin Robert MacIntyre. Skotlantilainen pelasi viime viikonloppuna Open Championshipissä hienosti jaetulle kuudennelle sijalle komeasti sujuneen kauden jatkoksi. 

European Touria kiertävää terävintä kotimaista kärkeä haastavat pelaajat ovat luonnollisesti mukana. PGA:n tämänkesäinen mestari Joonas Granberg saa seurakseen Team Finlandia edustavat Antti Ahokkaan, Roope Kakon, Oliver Lindellin, Aleksi Myllymäen, Teemu Putkosen, Lauri Ruuskan ja Sami Välimäen.

Lindell saapuu Vierumäelle edellisen Challenge Tourin kilpailun jaetulta neljänneltä tilalta. Antti Ahokas taisteli alkukaudesta jopa osakilpailuvoitosta, minkä lisäksi Lauri Ruuska ja Sami Välimäki ovat pelanneet vahvaa kautta sateelliittikiertueilla.

Sami Välimäki oli amatöörinä koko kilpailun paras suomalainen kesällä 2017. Tänäkin vuonna Vierumäellä nähdään vahva amatööririntama tuoreen Suomen mestarin Ilari Saulon johdolla.

Joe Cooper mukana Teemu Selänteen suojattina

Suomen Golfliitto hallinnoi vahvistuneen kumppanuuden myötä kilpailun kautta järjestyviä kutsuja kahta lukuun ottamatta. Vierumäen hallinnoimista niin sanotuista villeistä korteista toinen on varattu maanantaikarsinnan voittajalle. Toinen menee yhdysvaltalaiselle Joe Cooperille, jolle Teemu Selänne ja Marko ”Makke” Martikainen ovat halunneet järjestää näytön paikan.

Selänne on ilahtunut mahdollisuudesta kädenojennukseen ystävälle.

”Me olemme Joen kanssa Yhdysvalloissa saman klubin jäseniä ja pelailleet parisen vuotta yhdessä. Hän on nuori kaveri, noin 25-vuotias, ja kiertänyt jonkin verran Mackenzie Touria Kanadassa. Paras sijoitus on jaettu kahdeksas tila.”

Selänne kertoo uskovansa vankasti yli 300-metrisiä avauksia lyövän vasuriystävänsä potentiaaliin. Cooperin Selänne sanoo tarttuneen hanakasti tarjoutuneeseen tilaisuuteen.

”Golf on niin herkkä laji, että tilaisuutta ei aina onnistu käyttämään, vaikka kaikki edellytykset olisivat olemassa kuten Joella. Parhaimmillaan hän pystyy pelaamaan todella alhaisia tuloksia, mutta sekaan on väärällä hetkellä lipsahtanut myös reilusti yli 70 lyönnin tuloksia. Yleensä Joe pelaa sitä paremmin, mitä pitempi kenttä on kyseessä.”

Vierumäki Finnish Challengen jatkoa Selänne pitää erittäin tärkeänä kotimaisen kilpagolfin kehittämisen näkökulmasta.

”On hienoa, että tämän tason kilpailu on pelattu Vierumäellä jo kolmesti. Tuntuu hyvältä päästä antamaan oma panos kilpailun taloudellisten edellytysten turvaamiseen.”

Selänne on yhdessä Martikaisen kanssa tuomassa keskiviikon pro-amiin useita jääkiekkoilijoita. Yksinumeroisella tasoituksella jo pitkään pelannut Finnish Flash on itse luonnollisesti mukana.

”Vaikka Vierumäellä on jääkiekon merkeissä tullut vietettyä runsaasti aikaa, Cooke Course on itseltäni toistaiseksi vielä kokematta. Mukava päästä testaamaan kenttä kilpailukunnossa.”

Suomen Urheiluopiston kokonaisuuden ainutlaatuisuutta Selänne intoutuu vuolaasti kehumaan.

”Vierumäki on fantastinen paikka. Ei yhtä monipuolisia fasiliteetteja löydy Euroopasta mistään muualta.”

YLE lähettää koostelähetykset viikonlopun ratkaisuhetkistä

Kilpailutapahtuma on pääsymaksuton. Pelaajien otteita voi seurata jo alkuviikosta lähtien niin harjoitusalueilla kuin kentälläkin. Jos et kuitenkaan pääse paikalle, ratkaisuhetket voi katsoa lauantaina ja sunnuntaina myös TV:stä. TV2 näyttää kumpanakin päivänä puolen tunnin koostelähetyksen päivän tapahtumista kello 22 alkaen.

Palkintosumma on täksi vuodeksi nostettu 200 000 euroon. Kilpailun vetovoimaa on omiaan lisäämään myös se, että Vierumäen kilpailua tähän asti edeltänyttä Ruotsin osakilpailua ei tänä vuonna pelata.

Kuva: Kim Koivun kanssa uusinnan pelannut Robert MacIntyre pitää tällä hetkellä hallussaan European Tourin Race to Dubai -rankingin 14. sijaa