Alan3
Alan3 Työtehtävät Jaetaan Aamulla Kello Viisi. Alan2 Kastelujärjestelmän Säädöt Käydään Läpi. Alan5 Alan6 Viimeinen Hiekoitus Ennen Kilpailuviikkoa. Classicin 10. Viheriö On Saanut Uuden Pinnan. ”Parhaille Työntekijöille Kentän Hoitaminen On Intohimo, Jatkuvan Kiinnostuksen Kohde.” Alan10

Aamu kenttämestarin matkassa

Alan Strachan seisoo Vierumäen Cooke-kentän 5. reiän viheriöllä ja katselee edessään aukeavaa maisemaa.

”Hieno näky. Kymmenen kentänhoitajaa eri puolilla kenttää kukin omissa askareissaan.”

On reilu tunti siitä, kun aamu on kello viisi avattu huoltohalleilla tehtäviä jakamalla. Vierumäki Finnish Challengen ensimmäiseen kilpailupäivään on yhdeksän kokonaista päivää jäljellä tämä päivä mukaan luettuna. Vielä tai vain, näkökulmasta riippuen.

”Griinien kanssa meille ei tule ongelmia. Asiat ovat siinä suhteessa hyvällä mallilla. Viime kesään verrattuna tilanne on jo paljon parempi. Tämäkin harmaita hiuksia pitkään aiheuttanut viheriö saadaan ensi viikoksi hyvään pelattavaan kuntoon.”

Pientä huolta kenttämestari kantaa pitkästä kuivasta kaudesta, mikä ei voi olla näkymättä olosuhteissa. 

”Kastelujärjestelmän ulkopuolelle jää paljon katvealueita. Vaikka olemme turvautuneet pahimmilla alueilla käsikasteluun, aika ei millään riitä koko kenttäalueen läpikäymiseen. Sitä paitsi päiväsaikaan tapahtuva kastelu vaikuttaa näillä keleillä vain lyhyen ajan, vaikka vettä laskettaisiin reilusti.”

Väylillä on niukkakasvuisia laikkuja, joiden vuoksi Strachan olettaa Challenge Tourin organisaation ottavan käyttöön siirto-oikeuden kahden edellisvuoden tapaan.

”Se on tietysti sääli, enkä pidä ajatuksesta. Mutta kiertueen tehtävänä on pitää pelaajat tyytyväisinä ja taata kaikille samanlaiset olosuhteet. Siirto-oikeuden käytössä me emme haastajakiertueella ole mikään poikkeus.”

Stimpmeter-lukemaksi 11 jalkaa

Tämä aamu on aloitettu käymällä läpi osaa sadettimista ja säätämällä niiden sektoreita parhaan mahdollisen tehon aikaansaamiseksi.

Griinejä leikataan, ja päälle levitetään vielä ohut hiekkakerros.

”Tämän päivän jälkeen dressausta ei enää tehdä ennen kilpailua. Alkukesästä kevyttä hiekoitusta on tehty säännöllisin välein. Pidän pienestä hiekkamäärästä, koska sen vaikutus pelaamisen on niin vähäinen.”

Kilpailua edeltävä griinien jyrääminen aloitetaan viikkoa ennen avauskierrosta. Leikkuukorkeus kilpailupäivinä on kolme milliä, jolla tavoitellaan noin 11 jalan eli reilun kolmen metrin Stimpmeter-lukemia.

”Viime kesänä jotkin griinit olivat hyvin nopeita, vaikka taivaalta tuli vettä. On varottava ylilyöntejä.”

Hyvä pelattavuus varmistetaan kilpailupäivinä leikkaamalla viheriöt aamun lisäksi myös illalla.

”Jälki on illalla aina parempi kuin aamukasteella.”

Yli 30 vuoden kokemus

Kentän virittäminen kilpailukuntoon ei ole Strachanille uusi kokemus. Hän oli esimerkiksi mukana jo 1995, kun Scottish Open pelattiin Carnoustiessa. 

”Ei silloin ykkösreiällä lyöty draivia griinille niin kuin Jordan Spieth nyt Openissa. Ei noissa lyöntipituuksissa ole enää mitään tolkkua.”

Viiteentoista Royal County Downissa vietettyyn vuoteen kilpailuja mahtui melkoinen joukko.

”Kymmenestä arvokilpailusta vuoden 2007 Walker Cup jäi erityisesti mieleen. Ison-Britannian ja Irlannin joukkueessa olivat mukana Rory McIlroy ja Danny Willett, Yhdysvalloilla puolestaan tulessa Rickie Fowler, Dustin Johnson ja Webb Simpson.”

Senior Openkin Royal County Downissa järjestettiin kolmena kesänä peräkkäin vuosina 2000–2002.

”Ne olivat viimeisiä kertoja, kun Arnold Palmer oli mukana. Hän oli jotain erityistä, jätti lähtemättömän vaikutuksen.”

Nimenomaan Royal County Downin Strachan nimeää tosiseksi lempikentistään. Toinen on Royal Dornoch, jossa hän myös on työskennellyt.

”Dornoch on rakas senkin vuoksi, että siellä lapseni pantiin alulle.”

Kanervasta saadaan hyvä raffi

Yli 30 vuoden kokemus kentänhoidosta on tuonut työkalupakkiin välineitä, joista kaikkia ei Suomessa tähän mennessä mitä ilmeisimmin ole kokeiltu.

Classic-kentän ongelmalliselle 10. viheriölle Strachan on kahdessa kuukaudessa kasvattanut uuden pelattavan pinnan poistamalla vanhan kasvukerroksen ja tuomalla uuden kasvualustan sekaan Coach-kentän hyvinvoivilta vireiriöitä holkki-ilmastuksella nostetut kylänurmikkaa kasvavat ”papanat”. Jos heinä menestyy Coachilla, miksei sama onnistuisi Classicinkin puolella? Samaa poa annuaa kun ei enää pysty siemeninä ostamaan.

”On vielä liian aikaista sanoa, osoittautuuko ratkaisu pitkällä tähtäimellä toimivaksi. Mutta kun kylänurmikan sekaan on kylvetty varsinaiseksi griiniheinäksi tarkoitettua rölliä, pinta on jo tasainen ja viheriö voidaan vaikka huomenna ottaa käyttöön.”

Entistä ehompana pian kokonaisuudessaan avautuvan Classicin kuntoon Strachan on muutenkin tyytyväinen.

”Classic on hieno kenttä, varsinkin uudistusten jälkeen.”

Kanervan Strachan toivoisi saavan nykyistä vielä vahvemman jalansijan molemmilla kenttäalueilla. Kuiva kesä ei ole tässäkään suhteessa ollut eduksi.

”Kanervaakin voidaan leikata ja saada leviämään. Parhaimmillaan vaikutelma on tosi kaunis. Ja pelissä olevaksi karheikoksikin kanerva käy hienosti: pallot löytyvät, mutta vaatii taitoa pelata hallitusti ulos.”

Suomalaisesta kentänhoitokulttuurista Skotlannissa, Irlannissa, Englannissa ja Ruotsissa työskennelleellä Strachanilla ei ole pelkästään hyvää sanottavaa.

”Etenkin kausityöntekijät saavat minut turhautumaan. Monessa tapauksessa työsuhde päättyy juuri kun on saanut perusasiat opetettua. Kaikilla ei töihin tullessaan ole mitään käsitystä siitä, mikä on bunkkeri tai millainen alue golfkenttä kokonaisuudessaan on.”